Izvor: eKapija | Utorak, 07.09.2010.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Divlji luk iz bosanskih staništa na europskom tržištu

Upotreba samoniklog ljekovitog bilja u ishrani u cijelom svijetu postala je trend. Na svjetskom tržištu ovo bilje nema cijene, a BiH je riznica samoniklog ljekovitog bilja za razliku od većine europskih zemalja koje imaju novac, ali ne i ovaj prirodni dar.

Otkupljivači kažu kao na tržištu prednjači divlji luk (srijemoš) čija su ljekovita svojstva poznata još od davnina. Raste na bogatim vlažnim staništima, livadama, sjenovitim i močvarnim cvjetnim livadama, ispod grmlja, te bjelogoričnim i planinskim šumama.

Koristi se kod poteškoća pri disanju, kod zacjeljenja rana, kod oboljenja srčanih krvnih žila, idealan je lijek za čišćenje krvi, za liječenje hronično nečiste kože...

Švicarski liječnik, samouk i znalac bilja Kunzle posebno hvali ovu biljku ističući kako divlji luk pročišćuje cijelo tijelo, pospješuje izlučivanje štetnih, nezdravih tvari, liječi krv, izbacuje i uništava otrovne tvari.

"Vječno boležljivi ljudi, oni s lišajevima, skrofulozni i reumatični morali bi cijeniti divlji luk kao zlato", kaže on.

U BiH postoji nekoliko kompanija koje se bave otkupom ove ljekovite biljke, međutim kako kažu najveći problem za izvoz u evropske zemlje je restriktivan vizni režim.

Almira Šabić, direktorica firme "Ecoherb" kaže da prilikom otkupa bilja na svjetskom tržištu uvijek uzima roba iz EU, pa tek onda iz BiH, što bh. firmama stvara dodatni problem.

"Veliki problem predstavlja i crno tržište, kao i pad interesa za sakupljanje bilja, iako su sakupljači najvažniji snabdjevači sirovinama", pojašnjava Šabić, naglašavajući kako se osim divljeg luka u zemlje EU izvozi lipa, kamilica, list koprive i kupine.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.