Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.10.2021.| 07:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi sistemi fiskalizacije u RS i FBiH - Smanjenje troškova ili dodatni nameti za privrednike?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Photo Mix)
Prelazak na novi sistem fiskalizacije aktuelna je tema ovih dana u oba entiteta BiH. Dok je u RS utvrđen Nacrta zakona o fiskalizaciji, u FBiH je na snazi novi Pravilnik o fiskalnim sistemima. Koliki će biti troškovi prelaska, da li će se kupovati novi uređaji ili će na postojeće instalirati softver, tehnička su pitanja koja ovih dana muče privrednike.

Ono što do sada znamo je da će trošak fiskalizacije u RS snositi vlada ovog entiteta i on će iznositi oko 37 mil KM za sistem za upravljanje fiskalizacijom, dok će trošak nabavke ili subvencionisanja uređaja biti oko 13 mil KM za oko 40.000 obveznika. Kako je navedeno u Nacrtu zakona o fiskalizaciji RS, fiskalni računi nove generacije biće moguće, osim štampanjem, izdati i na druge načine, kao što je slanjem mejlom, aplikacijom, SMS-om, prikazom QR koda na ekranu itd.

Sa druge strane, prema novom Pravilniku o fiskalnim sistemima, koji je donijelo Ministarstvo finansija FBiH, za poslodavce u ovom entitetu znači da će u naredne tri godine morati promijeniti sve fiskalne uređaje o svom trošku. S obzirom na to da je cijena jednog fiskalnog uređaja skoro 1.000 KM, bez PDV-a, riječ je o značajnim troškovima, pogotovo za one koji imaju više kasa u svom sistemu poslovanja. Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020. godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko ovaj pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 mil KM na zamjenu uređaja.

Kako je za eKapiju objasnio ekonomista Admir Čavalić izmjene na nivou FBiH se fokusiraju na zamjenu fiskalnih uređaja. Riječ je o savremenijim fiskalnim uređajima, što se tumači kao unaprjeđenje postojećeg sistema.

- Intencija vlasti je da se uvede novi nivo kontrole, međutim, uslijed postojanja specijalnih lobija, moguće da postoje i neki drugi, manje vidljivi motivi. U RS se fokus stavlja na softveru, tačnije primjenjuje se "blockchain" tehnologija koja garantuje maksimalnu sigurnost i održivost. Oba sistema uvode QR kod, ali onaj u RS će biti funkcionalniji jer će se fiskalni račun moći koristiti na različite, nekonvencionalne načine u odnosu na raniji period - smatra naš sagovornik.

Kakav će biti novi sistem fiskalizacije u RS, podijelio je sa nama svoja saznanja i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

- Nama je rečeno da će to biti hrvatski model za koji mi smatramo da je dobar. Prvenstveno očekujemo smanjenje troškova privrednika. Prvo, nećemo više imati plaćanje posebne internet veze, zatim nećemo imati fiskalne štampače čije održavanje je skupo, nego, koliko sam upućen, biće dozvoljeni standardni štampači što će, takođe, umanjiti troškove. Smanjiće se i administracija, a s obzirom na to da će svi računi biti u Poreskoj upravi, neće više biti potrebe da se čuvaju druge kopije računa i da se prave neki posebni izvještaji. Imajući u vidu sve ovo, novi sistem će imati ekonomske efekte u smislu finansija i same uštede vremena. Sada privrednici izdvajaju oko 1.000 do 1.500 KM u fiskalizaciju, a očekujemo da nakon novog sistema tog troška više ne bude.

Trivić ističe još jedan benefit novog sistema za koji on smatra da je jako važan za privrednike.

- Uvođenjem novog sistema fiskalizacije doći će do povećanja finansijske discipline, odnosno smanjiće se siva zona, a iz naše prespektive to je nelojalna konkurencija onima koji plaćaju poreze.

Kako nam kaže, u zakonu nije definisano da li će biti potrebno kupovati nove kase ili će se samo instalirati softver na postojeće.

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
- Naša saznanja su da se ide na hrvatski model što znači da nema fiskalnih štampača već samo softverska rješenja. I nacrtom zakona je predviđeno da mogu biti samo softverska rješenja zbog čega i računamo da će ovi efekti uštede biti ostvareni - dodaje Trivić.

Za novi sistem fiskalizacije biće potrebno minimum godinu dana, jer, kako objašnjava, potrebno je prvo usvojiti zakon, zatim dolaze na red još neki pravilnici i tehnička rješenja.

- Tek onda se može raspisati i tender za izradu softvera, osim ako ga ne bismo kupili gotovog, kao hrvatsko rješenje što bi vjerovatno ubrzalo sam proces fiskalizacije.

Fiskalizacija u FBiH

Novi Pravilnik o fiskalnim sistemima u FBiH, kao što smo već rekli, podrazumijeva nabavku novih fiskalnih kasa, što je i najveći problem tamošnjih privrednika.

- Uvijek je loše da se zakonima propisuje aktivna ekonomska radnja poput kupovine. U startu se stvaraju pretpostavke za neke manipulacije. Očekuje se nekih 80 do 100 miliona KM dodatnih troškova, tako da se ovo može posmatrati kao vid nameta privredi. Sada nije dobro da se uvode novi nameti jer smo u godini oporavka i potrebno je maksimalno podržati privrednike - kaže ekonomista Admir Čavalić.

On smatra da su prednosti novog sistema te što se u određenoj mjeri modernizuje čitav proces, zatim unaprijeđuje sistem kontrole i daje više informacija Poreznoj upravi. QR kod nudi aktivniju ulogu građana u čitavom procesu.

- Razumijevajući da se u posljednjih nekoliko godina samo uvode novi nameti, a da nema ništa od smanjivanja fiskalnog opterećenja na rad, vjerovatno da će novi uređaj predstavljati izuzetan namet, odnosno trošak za mikro i mala poduzeća. Takvih je većina i to ne treba zanemariti.

Na pitanja šta novi sistem donos Poreznoj upravi, Čavalić kaže da je to prije svega više informacija i posljedično bolju kontrolu nad čitavim procesom.

- Staje se u kraj nekim lošim praksama oko izdavanja računa koje su se pojavile od trenutka uvođenja fiskalizacije. Naglašavam, ovo jeste nadogradnja sistema, ali je pitanje zašto se nije išlo sa potpunom nadogradnjom, kao u slučaju RS, već parcijalno. Ovo znači da će FBiH vjerovatno uskoro raditi nove izmjene pravilnika i/ili zakona koji regulišu ovu oblast - izričit je naš sagovornik.

Podjećamo, Vlada KS je već zatražila od Ministarstva finansija FBiH da stavi van snage novi pravilnik prema kojem privrednici u ovom entitetu moraju kupiti nove kase.

Hrvatski model

Hrvatski model fiskalizacije se ne pominje samo kao poželjan u BiH, njega uvode i Slovenija, Češka i Srbija. Koliko je ovaj model djelotvoran govori i činjenica da je u Hrvatskoj samo nakon četiri mjeseca od uvođenja podignut prijavljeni promet ugostitelja i trgovaca za oko 370 mil EUR, odnosno više od 40%.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE