NavMenu

Kavijar od žitarica: Zdrava i korisna crna riža trebala bi biti sastavni dio prehrane

Izvor: Večernji list Utorak, 07.09.2010. 09:56
Komentari
Podeli

Za razliku od bijelog i smeđeg šećera čija je razlika upitna, vrste riža koje se među ostalim razlikuju i po bojama uistinu je velika, posebno s nutricionističkog stajališta. Od bijele, koja je najsiromašnija hranjivim tvarima do, u posljednje vrijeme sve popularnije, crne ili divlje riže, koja je čini se uistinu najbolji odabir za poboljšanje zdravlja.

Sukladno kvaliteti riže kreću se i njihove cijene, pa je svojedobno u Kini zabranjena crna riža i danas najskuplja na tržištu. Pitanje koje iz toga slijedi je koliko je tko spreman platiti za zdravlje? Ono što se preporuča je divlju rižu miješati sa smeđom također bogatom fitonutrijentima i vlaknima, čime se na najjednostavniji način dobiva optimalni odnos cijene i dobrobiti za vitalnost.

"Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost", objašnjava Katarina Komerički Briševac iz bio&bio središnjice u čijim se trgovinama 200 grama divlje riže može naći za 41,90 kuna, te dodaje kako se crna riža može dodavati i u juhe, salate i ostala jela jer im daje poseban okus, pomalo dimljen i iznimno aromatičan.

Kvalitetu ove namirnice, poznate i kao `kavijar od žitarica` potvrdila nam je i diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš kroz usporedbu s ostalim vrstama riže.

"Crna riža je divlja odnosno nije rafinirana dakle prerađena i najbolja je među tom vrstom namirnica. U sebi sadrži sve dijelove zrna riže i prema tome sve hranjive tvari, minerale, vitamine, vrlo malo bjelančevina i masti i naravno škrob kao glavni sastojak i ono što je najvažnije celulozu tj. vlakna koja su neophodna za probavu. Smeđa riža je pak djelomično glazirana dakle dio sastojaka ima dio nema, dok je bijela riža najsiromašnija hranjivim tvarima jer je glazirana i sve hranjive tvari osim škroba su odstranjene", objašnjava Trumbetaš te dodaje kako je važno u prehranu uvrstiti sve vrste riže jer `ukoliko se konzumira samo bijela riža uz to obično ide i bijela tjestenina, bijeli kruh, premalo voća i povrća što sve zajedno često dovodi do problema sa probavom, a nažalost može dovesti i do raka debelog crijeva.`

Da smeđa riža ipak ne zaostaje puno za crnom, potvrđuje i George Mateljan, autor nutricionističke `biblije` Najzdravije namirnice svijeta gdje objašnjava kako je smeđa riža, baš kao i crna, među ostalim odličan antioksidans što znači da štiti stanice od spojeva koji bi mogli pogodovati nastanku raka te štiti kardiovaskularno zdravlje i smanjuje krvni tlak.

Trebate li pak dodatne razloge za uvođenje divlje riže u prehranu nije na odmet spomenuti činjenicu kako se u Kini upravo ova riža sve do 19. stoljeća konzumirala samo na dvoru cara i kineskog plemstva kao afrodizijak.

Osim prema nutritivnoj kvaliteti riže se razlikuju i prema načinu pripreme, pa je tako one koje su bogatije hranjivim tvarima potrebno malo duže kuhati.

Bijela riža

  • Na jednu šalicu riže dodati dvije šalice vode, posoliti i pustiti da zakuha. Smanjiti vatru i kuhati poklopljeno 20 minuta.

Smeđa riža

  • Pustiti da voda i sol zakipe. Oprati rižu hladnom vodom te ju dodati u kipuću vodu i pustiti da ponovno zakipi, a nakon toga smanjiti vatru i poklopiti lonac. Kuhati na laganoj vatri oko 45 minuta

Crna riža

  • Dobro oprati rižu, zagrijati dvije šalice vode i dodati jednu šalicu riže, posoliti i kuhati 45 minuta. Jedna šalica divlje riže kuhanjem će se povećati čak tri do četiri puta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.