Izvor: Fokus | Utorak, 07.09.2010.| 08:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ništa od prodaje NIŠP "Oslobođenja" - Prazne trafike, novčanici i obećanja

(Foto: b)

Prodaja akcija banjolučkog NIŠP "Oslobođenja" Fabrici duhana Sarajevo, najavljena prije nekoliko mjeseci, ostala je samo neiskorištena mogućnost. Radnici bespomoćni i umorni od lažnih obećanja i dalje dolaze u prazne trafike, a od rukovodstva, umjesto zaostalih potraživanja, stižu im poruke da se strpe, jer rješenje problema navodno neće izostati. Radnici priželjkuju prodaju preduzeća ili otvaranje stečajnog postupka koji bi, smatraju, stao na kraj njihovim mukama.

"Siti smo praznih priča i obećanja koja smo čuli nakon što smo pokucali na sva vrata. Bili smo kod premijera RS, resornog ministra, u Savezu sindikata RS i preostalo nam je još samo da odemo kod predsjednika Srpske, ali sumnjamo da bi nam i on mogao pomoći. Trafike su i dalje prazne, a naši novčanici još više. Prema najnovijim informacijama koje imamo, sastanak s predstavnicima "Delte" trebalo bi da bude održan ove sedmice. Kako trenutno stvari stoje, sve više sumnjamo u pozitivan ishod cijele priče", kaže Tatjana Savović, zamjenica predsjednika Sindikalne organizacije "Oslobođenja".

U Savezu sindikata RS, takođe, obeshrabreni dešavanjima u "Oslobođenju".

"Jedino što mogu poručiti jeste da se vode aktivni pregovori oko prodaje tog preduzeća Fabrici duhana Sarajevo. Prema posljednjim informacijama koje nam je dao direktor `Oslobođenja`, Zdravko Golubović, pregovori o prodaji su i dalje aktuelni i nije se odustalo od te priče", rekao je Goran Savanović, predsjednik Granskog sindikata trgovine i turizma RS.

Golubović se juče na naše pozive nije javljao, kao ni direktor FDS, Edin Mulahasanović, koji je još ranije rekao da će, ako dođe do preuzimanja "Oslobođenja", radnicima isplatiti dvije plate uz uslov da se odreknu ostalih dugovanja, što su oni kategorični odbili.

Posljednja uplata na račune radnika "Oslobođenja" bila je jednokratna pomoć od Vlade RS, u junu ove godine koja je iznosila po 320 maraka po radniku.

U Banjoj Luci je 11. juna ove godine održan sastanak radnika, sindikalaca i rukovodstva "Oslobođenja", na kojem je postignut dogovor o prodaji akcija banjolučkog NIŠP "Oslobođenje" Fabrici duhana Sarajevo, za simboličnu cijenu od jedne KM. Zahtjev Sindikalne organizacije bio je da FDS preuzme sve radnike "Oslobođenja", da izmiri obaveze prema njima i da se budući radno-pravni status radnika reguliše prema zakonima i kolektivnom ugovoru RS.

"Oslobođenje" je prije četiri godine preuzela "Darta trgovina" iz Banje Luke, koja je u vlasništvu beogradske kompanije "Delta DMD".

Kupila je 65 odsto državnog kapitala "Oslobođenja" za simboličnu cijenu od 100 KM, s obzirom da su obaveze preduzeća bile veće od vrijednosti kapitala firme. Kupac se obavezao da će na kraju privatizacionog perioda imati 290 zaposlenih, te izmiriti obaveze prema Fondu PIO u iznosu od 530.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.