Izvor: eKapija | Petak, 01.10.2021.| 09:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Štete u osiguranju i njihova naplata - Kako dobiti besplatan pravni savjet?

(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Tokom 2020 godine, osiguravajuće kuće u BiH, prema podacima entitetskih agencija za osiguranje, isplatile su u 110.874 slučajeva iznos od 220.956.732 KM po osnovu neživotnih šteta.

Najčešća naplata štete od neživotnih osiguranja u BiH, dolazi po osnovu autoodgovornosti, pa je u prošloj godini u 43.883 štete isplaćeno nešto više od 117 mil KM.

U Federeciji BiH je prošle godine zabilježeno 83.951 slučaja neživotne štete, čija je vrijednost 156.016.659 KM, a manji dio pripada RS gdje je u istom periodu ostvareno 26.923 ovih šteta koje su naplaćene 64.940.073 KM.

Kada ovim brojkama dodamo i štete po osnovu životnog osiguranja dobijemo ukupno u BiH u 2020. godini 123.332 slučaja šteta, vrijednosti od 292.043.721 KM.

Ovi podaci jasno pokazuju kolikom broju ljudi u BiH bi dobro došao besplatan savjet u vezi sa njihovim pravima u postupku naplate štete, posebno iz razloga što je rok za prijave nekih šteta izuzetno kratak.

Sa tim ciljem Empyria consulting, konsultantska kuća iz Banjaluke, pokrenula je onlajn servis koji zainteresovanim licima pruža besplatan pravni savjet kod nastale štete u osiguranju.

- To je jednostavan onlajn sistem koji omogućava da u samo tri minuta pošaljete upit za besplatnim pravnim savjetom vezano za procjenu osnova i visinu potencijalne materijalne i nematerijalne štete– navode u Empyria consultingu i dodaju da naravno da svi želimo da nam se nikada ne desi nezgoda u kojoj ćemo pretrpjeti štetu, međutim, kada nam se to već dogodi, onda je dobro znati da postoji bolji način da naplatimo sve ono na šta imamo pravo.

Slobodan Stolić, direktor firme Empyria consulting koja stoji iza servisa Naplati.ba, navodi razloge koji su doveli do pokretanja ovog onlajn servisa.

- Velika većina osoba nije upućena u vrste osiguranih rizika, ugovorenih pokrića, velikog broja različitih osnova za naplate štete, procjene imovine i nivoa povreda/invaliditeta. Uz stručnu podršku našeg tima, osiguranici su naplaćivali i do 30% veće štete od osiguranja jer sami nisu imali iskustva niti dovoljno saznanja o ovoj kompleksnoj materiji – kaže Stolić.

On ističe da prijava štete preko njihovog servisa besplatna.

- Naplati.ba je onlajn servis koji pomaže svojim korisnicima da se pravovremeno informišu, edukuju, prijave i naplate štete koje su pretrpili u štetnom dogadaju, bilo kao vozač, putnik, biciklista ili pješak. U roku od maksimalno 24 časa, kontaktiraće ih i posavjetovati naši stručnjaci. Naši partneri su stručnjaci i sudski vještaci iz različitih oblasti, koji koriste pouzdane i priznate alate, softvere, simulacije, koji se koriste i u osiguravajućim kućama. Na ovaj način, detaljno i sigurno provjeravamo osnovanost zahtjeva, ponuđene osnove i iznose za naplatu svih šteta – ističe Stolić.

- Da li će nakon pruženog besplatnog stručnog savjeta pojedinac sam nastupati prema osiguravajućoj kući, neće ništa preduzimati, angažovati neku treću stranu ili će odlučiti da ih pred osiguravajućom kućom zastupaju naši partneri sa dugogodišnjom uspješnom praksom, odlučuju sami zainteresovani pojedinci - pojašnjava naš sagovornik.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE