NavMenu

Značajan projekat za male proizvođače izvornog livanjskog sira - Otvara se poljoprivredna zadruga Cincar II

Izvor: eKapija Srijeda, 29.09.2021. 11:32
Komentari
Podeli
Ilutracija (Foto: Francesco de Marco/Shutterstock)Ilutracija
Svečanost otvaranja poljoprivredne zadruge Cincar II održaće se u četvrtak, 30. rujna, u Livnu, a radi se o vrlo značajnom projektu za male proizvođače izvornog livanjskog sira čija tehnologija datira još od 19. stoljeća.

Projekt pod nazivom "Održiva proizvodnja tradicionalnog livanjskog sira" koji je provela Češka razvojna agencija imao je za cilj unaprijeđenije kapaciteta proizvodnje izvornog livanjskog sira u mini siranama na farmama kao i plasiranja proizvoda kroz Poljoprivrednu zadrugu na tržište, javili su iz te agencije.

U objektu zadruge je predviđeno zrenje sira, pakiranje, skladištenje i prodaja. Osim ovih aktivnosti, projekt je imao fokus i na provedbi higijenskih standarda, kao i na zaštiti izvornosti ovog sira koja je dobijena 2020. te niz drugih aktivnosti.

Kako se navodi u obrazloženju, renoviranje i opremanje objekta podržala je Češka razvojna agencija u iznosu od 860.000 KM.

Objekt je Grad Livno ustupio Zadruzi na korištenje bez nadoknade, a također su osigurali sve suglasnosti neophodne za provedbu ove aktivnosti.

Osim aktivnosti usmjerenih izravno ka proizvođačima sira, Češka razvojna agencija je u novoformiranom Zavodu za hranu i veterinarstvo nabavila opremu za mikrobiološke analize hrane. Uz to, održala je i niz obuka za osoblje koje je sada osposobljeno odgovoriti svim zahtjevima privatnog sektora i službenih kontrola kad je u pitanju mikrobiološka ispravnost i sirovine i gotovog proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.