Izvor: Nezavisne novine | Subota, 04.09.2010.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bh. mljekare neće profitirati na nestašici

(Foto: b)

Domaći prerađivači mlijeka mogli su profitirati na krizi s mlijekom koja potresa Srbiju, ali i ostale zemlje regije, ali nisu ovakvu situaciju spremno dočekali, potvrđeno nam je u pojedinim bh. mljekarama.

Na srbijanskom tržištu već neko vrijeme traje nestašica mlijeka, a za krivicu se međusobno optužuju Ministarstvo poljoprivrede i investicijski fond "Salford", vlasnik tri najveće mljekare u susjednoj državi.

Ministarstvo poljoprivrede smatra kako je "Salford", kao monopolist u Srbiji, iz špekulativnih razloga namjerno izazvao slabo snabdijevanje ovom namirnicom. U "Salfordu" odgovaraju da je od maja smanjen otkup mlijeka od proizvođača za 25 posto zbog navodno neredovne isplate državnih subvencija stočarima.

Mlijeka u srbijanskim trgovinama nestane već u ranim jutarnjim satima, a u ovoj državi govori se o uvozu ovog proizvoda kako bi bila nadomještena potražnja.

U bihaćkoj mljekari "Meggle" kažu da su domaći prerađivači imali priliku da povećaju izvoz u Srbiju i druge zemlje, ali ovu situaciju nisu spremno dočekali.

"Imamo mlijeka koliko imamo, ne možemo proizvoditi više. Ako budemo izvozili, nećemo isporučivati dovoljne količine za domaće tržište", kaže Kemal Hrnjić, zamjenik direktora mljekare "Meggle".

Ističe da je potražnja za mlijekom sa srbijanskog, hrvatskog, ali i drugih tržišta u regiji drastično povećana, ali da tim zahtjevima ova mljekara ne može udovoljiti.

U sarajevskom "Milkosu", takođe, potvrđuju da je potražnja povećana u posljednje vrijeme iz gotovo svih zemalja regije, a posebno iz Makedonije i Crne Gore.

"Nemamo dovoljno mlijeka koliko bismo ga mogli prodati na ovim tržištima", kaže Rusmir Omičević, menadžer "Milkosa" zadužen za prodaju i izvoz.

Kaže da mogućnosti za povećani izvoz narušava činjenica da je prisutan veliki odliv sirovog mlijeka iz BiH u Srbiju, a što ima dvostruk efekat jer uzrokuje i pomanjkanje mlijeka na bh. tržištu.

"`Mlijekoproduk` iz Kozarske Dubice, a koji je u sastavu `Salforda`, povezan je s `Imlekom` i velike količine sirovog mlijeka izvozi u Srbiju. Takođe, u istočnoj Bosni podignute su nove otkupne stanice, a otkupljivači su ponudili povoljniju otkupnu cijenu nego bh. mljekare, zbog čega se sirovo mlijeko izvozi u Srbiju i farmeri vežu za to tržište", kaže Omičević i dodaje da je upravo zbog ovih razloga ograničena mogućnost da naše mljekare profitiraju na nestašici mlijeka u Srbiji i cijeloj regiji.

Dušan Lanšak, direktor tuzlanske mljekare, kaže da je nestašica mlijeka problem koji potresa cijelu Evropu.

I on potvrđuje da je potražnja povećana, ali da bh. mljekare ne mogu povećati izvoz jer mlijeka nema dovoljno ni u BiH.

Prema podacima bh. mljekara, u 2009. godini BiH je domaćom proizvodnjom zadovoljavala 56 posto potreba za mlijekom i mliječnim proizvodima, dok je 44 posto nabavila iz uvoza.

Za razliku od Srbije i drugih zemalja regije, koje bilježe drastičan pad proizvodnje mlijeka, u BiH je ona čak i povećana za jedan posto u odnosu na 2008. godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.