NavMenu

Značajan rast deviznih rezervi u BiH

Izvor: eKapija Petak, 03.09.2010. 16:15
Komentari
Podeli

Ukupne devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) na dan 31. 8. 2010. iznosile su 6,37 milijardi KM (3,26 milijardi izraženo u EUR, te 4,14 milijardi izraženo u USD). U odnosu na stanje na dan 31. 12. 2009, ukupne devizne rezerve su veće za 160 miliona KM.

Rastu deviznih rezervi je najviše doprinijela pojačana ekonomska aktivnost. Zabilježen je rast izvoza u julu 2010. od 23,2% odnosu na isti mjesec 2009, a rast uvoza od 13,2%. Također, u prvih sedam mjeseci 2010. godine, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježen je rast izvoza za 30,7%, te rast uvoza od 5,8%.

Na rast deviznih rezervi uticala je, također, turistička sezona i veliki broj naših građana iz inostranstva koji su posjetili BiH u ljetnim mjesecima.

Devizne rezerve trenutno pokrivaju 5,7 mjeseci godišnjeg uvoza u BiH. I u narednom periodu se očekuje dalji blagi rast, te stabilnost deviznih rezervi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.