NavMenu

Dok tržište EU žudi za samoniklim gljivama - BiH gubi milione za zdravu hranu

Izvor: eKapija Subota, 04.09.2010. 09:03
Komentari
Podeli

Potrošnja gljiva po glavi stanovnika u BiH je iznimno mala, iako spadamo u područje koje je bogato raznim vrstama gljiva. Svake godine u BiH propadne nekoliko stotina tona ovog "Božjeg dara" jer stanovništvo gljive ne bere, dok tržište EU žudi za istim.

Na bh. planinama, livadama i šumama kriju se razne vrste gljiva od sunčanice, vrganja, blagve, rujnice do bijele mliječnice.

Međutim, situacija na terenu izgleda sasvim drugačije. Građani nisu zainteresovani ili opet s druge strane oni koji se bave sakupljanjem ove vrijedne životne namirnice često u pohlepi za novcem (ne)svjesno uništavaju njihova staništa.

Prema nekim procjenama stručnjaka BiH izvozi gljive i ljekovito bilje za 10 miliona eura, dok su mogućnosti oko 300 miliona, a i certifikat "zdrava hrana" za ovu vrstu životne namirnice mnogo je lakše dobiti, nego za bilo koju drugu.

Firma "Bašo" iz Velike Kladuše lider je u sakupljanju samoniklih zdravih ekološki prihvatljivih gljiva naročito vrganja (boletus edulis), lisičarke (cantharelus cibarius) i crne trube (chantarelus cornicopoides).

"Mi vršimo otkup šumskih samoniklih gljiva od stanovnika koji sakupljaju gljive po šumama i iste preuzimamo od sakupljača, plaćamo i dalje dorađujemo prema zahtjevima naših kupaca. Gljivu nudimo svježu, zamrznutu i osušenu“, kaže Nermin Bašić, vlasnik firme "Bašo", naglašavajući kako je plasman gljiva 95 posto na tržište EU, a njihova tržišna vrijednost se mijenja što ovisi o zakonu ponude i potražnje.

On kaže kako se radi o unosnom poslu kako za berače, tako i za firme koje se bave doradom i plasmanom gljiva.

"Ino tržište traži puno više gljiva nego što mi imamo. Znači sve što imamo to možemo i da prodamo", kaže Bašo.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.