NavMenu

Brent nafta blizu 80 dolara za barel

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 27.09.2021. 11:40
Komentari
Podeli

(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Cijene nafte nastavile su danas rast peti dan zaredom, pri čemu se sjevernomorska nafta Brent približava nivou od 80 dolara za barel zbog zabrinutosti u pogledu snabdijevanja, s obzirom na povećanje tražnje u svijetu kako pandemija jenjava.

Na noćašnjem azijskom trgovanju u 2.08 po srednjoevropskom vremenu cijena Brenta je ojačala za 1,14 dolara ili 1,5%, na 79,23 dolara za barel, izvještava Rojters.

Američka WTI nafta je poskupjela za 1,11 dolara ili 1,5%, na 75,09 dolara, što je njen najviši nivo od jula, nakon što je prošle sedmice zabilježila petu uzastopnu nedjelju rasta.

- U svim regionima se nastavlja oslanjanje na zalihe usljed ograničenosti isporuka - objavila je kompanija ANZ research.

Rastuće cijene gasa takođe utiču na povećanje tražnje za naftom i uspon cijena "crnog zlata", koje je sada relativno jeftinije za proizvodnju električne energije, dodaju analitičari ANZ-a.

Prva javna prodaja državnih rezervi nafte u Kini jedva da je doprinijela zauzdavanju rasta cijene, pri čemu su PetroChina i Hengli Petrochemical kupili četiri kontingenta u ukupnom iznosu od oko 4,43 miliona barela.

Uvoz nafte u Indiji dostigao je u avgustu najviši nivo u posljednja tri mjeseca, oporavljajući se sa gotovo jednogodišnjeg minimuma zabilježenog u julu, jer su rafinerije ubrzano dopunjavale zalihe u očekivanju povećanja potražnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.