NavMenu

Otvoren sajam "EKOBIS 2010" - Predstavljeno više od 250 izlagača

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.09.2010. 14:03
Komentari
Podeli

U organizaciji Privredne komore USK i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Bihać će od danas pa do 5. septembra biti domaćin 8. po redu Međunarodnog ekološkog sajam "EKOBIS 2010".

Ovogodišnji EKOBIS u cijelosti je posvećen turizmu što, ne treba čuditi s obzirom da je odnedavno područje rijeke Une i službeno proglašeno Nacionalnim parkom čime je otvorena mogućnost da se kroz razvoj turizma privredno pokrene ne samo ovo područje nego i šire. Stoga će se u sklopu ovoga sajma održati i međunarodna konferencija na temu "Nacionalni parkovi u funkciji turizma".

Potporom EKOBISU-u, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koji je generalni pokrovitelj, prije svega, želi doprinijeli i poboljšali cjelokupan projekt, te osnažiti nastojanja organizatora da se afirmira ideja prepoznavanja kvalitete u turizmu koju je moguće osigurati primjerenom valorizacijom zaštićenih područja što je na tragu opredjeljenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma, da osigura održivost zaštićenih područja koja su značajna zbog očuvanja bioraznolikosti, a predstavljaju i značajan privredni potencijal ove zemlje.

Svečanosti otvaranja osmog po redu Međunarodnog ekološkog sajma prisustvovao je i Federalni ministar okoliša i turizma, dr.sc.Nevenko Herceg, koji je i službeno proglasio sajam otvorenim.

Tokom današnje svečanosti otvaranja u svom uvodnom obraćanju, ministar Herceg izrazio je zadovoljstvo što je "EKOBIS 2010“ svake godine sve bolji i kvalitetniji, što dokazuje i sve veći broj zainteresiranih učesnika ovoga Međunarodnoga sajma, te naglasio da je i sama pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma i njegovo uključivanje u organizacijski dio sajma, dokaz kako zajedničkim snagama, možemo doprinijeli i poboljšali cjelokupan projekt EKOBIS-a 2010.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma svaku svoju aktivnost u sektoru turizma i okoliša počinje i završava uvijek s istim ciljem – uvijek i svugdje na najbolji mogući način predstaviti turističke potencijale ne samo Federacije nego i BiH, pojačati interes za našu ponudu koja naravno mora biti još kvalitetnija, brža i bolja. Suradnja s jedinicama lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata koji doprinose ukupnom napretku, naše je trajno opredjeljenje i najbolji način da se sustavno i transparentno rješavaju pitanja održivog razvoja u zajedničkom interesu", kazao je ministar Herceg.

Do sada su na sajmu promovirani izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Francuske, Turske, Finske i Izraela, a ove godine sudjeluje više od 250 izlagača sa suizlagačima, na izložbenom prostoru od 10.000 četvornih metara na Gradskoj otoci.

U okviru pratećih sadržaja sajma i ove godine održat će se: seminar/radionica "Sustav upravljanja sigurnosti hrane: HACCP, ISO 22000, BRC, GMP, IFS" u suradnji sa TUV Adria Sarajevo, okrugli stol "Potreba i značaj zadrugarstva u FBiH" u organizaciji Zadružnog saveza FBiH, prezentacija tvrtke "Tehnix" Donji Kraljevec – vodećeg proizvođača opreme za zaštitu okoliša iz Republike Hrvatske, prezentacija "RAZVOJNA OS III", prezentacija idejnog projekta eko sela "Čardaklija" Vrtoče, prezentacija "Nacionalni park Sjeverni Velebit" i promotivni film "Divljina, raznolikost, ljepota, sloboda", prezentaciju kompanije "Tornado" Virovitica.

Od sportsko - rekreativnih i zabavnih sadržaja ističemo prezentaciju Kluba ekstremnih sportova "Limit" Bihać, promotivnu vožnju Unskom prugom od Bihaća do Kulen Vakufa "Rotary vlakom", poslovno - zabavnu večer "Smaragdna noć", te već tradicionalno finale EKO-KVIZA "EKOBIS 2010" u organizaciji Društva za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une "Unski smaragdi" Bihać, PK USK i Pedagoškog zavoda USK.

U okviru sajma će biti organizirana i izložba radova mladih inovatora u organizaciji Udruženja inovatora USK i Udruženja inovatora Bihać.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.