Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 27.09.2021.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Realizacija Plana upravljanja vodama za vodno područje Save u FBiH košta 520 mil KM

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Vastram/shutterstock.com)
Plan upravljanja vodama za vodno područje Save u Federaciji BiH za period 2022-2027. godina uskoro će biti upućen Vladi Federacije BiH, na zakonom propisanu proceduru donošenja.

– Plan upravljanja vodama je ključni dokument za donosioce odluka i druge zainteresirane učesnike u procesu donošenja odluka o načinu korištenja, zaštiti i smanjenju zagađenja vodnih resursa unutar određenog vodnog područja. Ovaj plan ima 70 mjera u cilju zaštite i korištenja voda. Implementacija mjera ovog plana iznosi cca 520 mil KM, jer je generalno BiH na jednom niskom startu što se tiče prikupljanja i tretmana otpadnih voda i još uvijek imamo problema oko zona sanitarne zaštite vode za piće, vodosnabdjevanja i slično – rekla je šefica Sektora za planiranje u Agenciji za vodno područje Save Anisa Čičić Močić.

U Planu su najskuplje mjere komunalne infrastrukture i čine 96% plana. To su mjere nadogradnje ili izgradnje postrojenja za tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda.

– Također, podrazumijevaju izgradnju kanalizacije, tehničke mjere zaštite vode za piće te mjere u vodozaštitnim zonama i saniranje divljih deponija – rekla je Čičić Močić.

Nakon izrade Nacrta plana, Agencija je u februaru ove godine započela javnu raspravu, tj. konsultovanje javnosti o navedenom planu, koja je trajala do kraja avgusta 2021.

– Još uvijek primamo komentare na Plan i drago nam je da se javnost uključila u izradu planskog dokumenta koji će dobiti na svom kvalitetu i bit će lakši za implementaciju – kazala je Čičić Močić.

Prema Zakonu o zaštiti okoliša Federacije BiH, za navedeni planski dokument potrebno je pripremiti i Strategiju procjene uticaja na okoliš ovog dokumenta. To je također, uradila Agencija.

– Glavni cilj Plana je dostizanje dobrog stanja voda, a to znači da dostizanje i zadržavanje minimum dobrog stanja površinskih i podzemnih voda, da ne postoje invazivne biljne i životinjske vrste, saniranje divljih deponija i slično. Plan upravljanja vodama će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva proslijediti Vladi Federacije BiH na donošenje – poručila je Čičić Močić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE