NavMenu

Montažne čelične kuće na Sardiniji inspirisane skulpturom (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Subota, 25.09.2021. 08:50
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Malachi Witt)
Mask Architects studio je projektovao "Madre Natura", održivi dizajn montažnih sistema u priprodnom okruženju. Bili su inspirisani radom umjetnika Costantina Nivole, odnosno skulpturom "La madre". Ovaj projekat, koji je planiran na Sardiniji u Italiji, biće novi dodatak organskim socijalnim, izložbenim i stambenim prostorima.

Dizajn će biti prepoznatljiv kao živa i društvena umjetnost, a arhitektonski elementi će pomoći gradu da stvori novi karakter.

Studio je prva svjetska firma za arhitekturu i dizajn koja koristi čeličnu konstrukciju štampanu 3D tehnikom. Egzoskeletni konstrukcijski sistem će podržavati i povezivati sve funkcionalne dijelove zgrade, koristeći novu građevinsku tehnologiju koju nazivaju "Egzočelik".

U ovom konceptu živog muzeja, Mask Architects žele da spoje arhitekturu, umjetnost i tehnologiju. Njihov cilj je očuvanje tradicije, odavanje počasti radu Constantina Nivole i nastavak njegovog nasljeđa uključivanjem trenutnih tehnika i njegovog stila u dizajn.

Lokacija je neuredna padina koja će biti pretvorena u razmaknute dijelove sa različitim nivoima za postavljanje montažnih modula. Projekat će biti samoodrživ i funkcionisati u skladu sa okolinom, jer će biti okružen prirodnim ljepotama. Sardinija je poznata po jakim vjetrovima, pa su moduli izgrađeni sa prazninama sa obje strane konstrukcije kako bi vjetar mogao da prolazi.

Samoodrživ i povezan sa svijetom prirode

Struktura je projektovana da bi bila samoodrživa i sposobna da obezbijedi energetske resurse razvojnoj mreži. Svaki modul je napravljen tako da se može proširiti i prilagoditi, omogućavajući mu da se prilagodi svakom terenu i ispuni zahtjeve bilo kog projekta.

Svaka struktura je usredsređena na energetski toranj koji će generisati prirodnu električnu energiju proizvedenu suncem i vjetrom. Vrh centralnog energetskog tornja prekriven je solarnim panelima koji će prikupljati solarnu energiju, dok će se vrh centralnog energetskog tornja okretati za 360 stepeni sa vjetrom, stvarajući i energiju vjetrogeneratora. Vjetar se može usmjeravati kroz prostore u modulima i usmjeravati na vjetroturbine.

Neka tehnička oprema, poput pametnih kamera i detektora požara, takođe je instalirana na vrhu tornja. Ovo ima za cilj da pruži društvenu i prirodnu sigurnost u slučaju prirodnih katastrofa. Postoji smještaj za svu tehničku opremu modula preko donjeg dijela centralnog tornja, koji sadrži sve neophodne zalihe vode i energije, kao i distributivne stanice za okolna područja.

Kako svaka struktura funkcioniše kao svetionik na planini, svjetlo na modulima takođe nudi vidljivost okolnom okruženju. Svjetla se takođe mogu koristiti za zabavno osvjetljenje društvenih događaja i izložbi noću. Za događaje kao što su državni praznici, mreža svjetala na svim modulima može se koristiti kao jedna cjelina. Postoje različite konfiguracije u kojima se ovi moduli mogu postaviti na lokaciju, u rasponu od jednog modula koji može biti samoodrživ do grupe modula u dijamantskoj strukturi koja može uspostaviti malu zajednicu.

Proširivi, svestrani i prilagodljivi moduli

Inicijativa bi takođe mogla biti prilagođena određenom sektoru kojem je potrebna pomoć. Na primjer, tokom Covida-19, ovakvi moduli mogu se koristiti za samoizolaciju, a društveno područje se može podijeliti na različite dijelove ograničene upotrebe. Moduli treba da budu proširivi, svestrani i prilagodljivi, a koristiće se za pomoć zajednici na bilo koji način.

Čelični skelet podržava energetski toranj, koji je sjedište svih sistema. Metalna konstrukcija od čeličnog kostura proizvodi se pričvršćivanjem nosećih čeličnih greda na stub kostura. Zbog metalnog skeleta, dizajneri su uspjeli da konstruišu jedinstvenu spoljnu strukturu.

Glavni spoljni materijal su kompozitni paneli svjetlo sive boje, koji daju kombinaciju prijatne izolacije prostora i estetskog osjećaja bijelog kamena sličnog skulpturi "Madre", koja je bila inspiracija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.