Izvor: eKapija | Petak, 24.09.2021.| 07:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH kreće u pripremu Uredbe o strateškoj procjeni uticaja na okoliš

(Foto: TPGryf/shutterstock.com)
Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma u vezi sa Uredbom o strateškoj procjeni uticaja na okoliš.

Ovo ministarstvo je zaduženo da formira interresornu radnu grupu koja će pripremiti Uredbu o strateškoj procjeni uticaja na okoliš, a koju će činiti predstavnici federalnih ministarstava prostornog uređenja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prometa i komunikacija te energije, rudarstva i industrije, kao i agencija za vodna područja rijeke Save i Jadranskog mora, te jedan predstavnik nevladinog sektora. Ukoliko se ukaže potreba, biće imenovani i predstavnici drugih institucija.

Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će u sastav interresorne radne grupe uključiti predstavnike Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta, u svojstvu posmatrača.

Kako je obrazloženo, strateška procjena obavezno se provodi za strategije, planove i programe u oblastima prostornog planiranja ili upotrebe zemljišta, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, lovstva, energetike, industrije, saobraćaja, upravljanja otpadom i vodama, telekomunikacija, turizma, očuvanja prirodnih staništa biljnog i životinjskog svijeta.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je podzakonske propise koji se odnose na novi Zakon o zaštiti okoliša pripremalo uz tehničku podršku USAID i Resursnog centra za okoliš (REC), kroz projekat NEST - Poticanje zaštite okoliša učinkovitijim sudjelovanjem civilnog društva u upravljanju okolišem i suzbijanju krvičnih djela u oblasti zaštite okoliša, a koji finansira Vlada Švedske.

Kroz ovaj projekat planirana je i priprema Uredbe o strateškoj procjeni uticaja na okoliš, kao sljedećeg koraka u transponiranju direktiva Evropske unije. Uz to, donošenje ove uredbe utvrđeno je Zakonom o zaštiti okoliša.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE