NavMenu

Tvornica cementa Kakanj ulaže oko 5 mil KM u nove projekte

Izvor: Poslovne novine Srijeda, 22.09.2021. 10:31
Komentari
Podeli
Branimir MuidžaBranimir Muidža
U 2021. godini planiramo investirati između 4,5 i 5 miliona KM, a ukoliko se pojavi neka dodatna poslovna prilika za ekspanziju poslovanja, onda i znatno više. Ove godine započeli smo realizaciju projekta koji se odnosi na doziranje RDF-a, alternativnih goriva iz otpada, rekao je za Poslovne novine direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža

Time će, kako je naveo, značajno povećati mogućnost za veće učešće alternativnih goriva u proizvodnji u godinama koje dolaze i time dati ogroman doprinos zaštiti klime na lokalnim i svjetskom nivou smanjenjem emisija CO2. Tu je i projekat izgradnje novog sistema za prihvat i automatsko doziranje rabljenih automobilskih guma koje također koriste kao zamjensko gorivo radi očuvanja okoliša i energetske efikasnosti.

- Također, započeli smo i projekat nabavke i instalacije novog separatora na mlinu cementa. Uz pomoć ovih novih postrojenja imamo mogućnost da boljom separacijom čestica uz pomoć najnovije tehnologije znatno smanjimo naše emisije ugljičnog dioksida, potrošnju energije te proizvodimo nove tipove cementa sa manjim udjelom klinkera. Digitalna transformacija u našoj kompaniji nastavlja se velikim intenzitetom tako da ćemo na tom polju raditi u više pravaca, posebno u pravcu razvoja novih aplikacija kako za kupce tako i za naše radnike u svim pogonima i na svim lokacijama - istakao je Muidža.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.