NavMenu

Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa Bihać raspisao poziv za izradu projekta obnove zgrade Konak

Izvor: eKapija Srijeda, 22.09.2021. 09:39
Komentari
Podeli
(Foto: anncapictures/pixabay.com)
Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa Bihać je raspisao javni poziv za izradu projektne dokumentacije za zgradu Konak.

Mjesto i ostaci istorijske građevine Konaka u Bihaću proglašeni su za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine 2011. godine a sačinjavaju ga: podzemni ostaci građevine Konaka i kamene strukture bedemskog puta zajedno sa ostacima fortifikacionog sistema - bedemskog zida.

Zgrada Konaka je porušena u Drugom svjetskom ratu, a ranijih godina su vršena i arheološka iskopavanja na ovom lokalitetu.

- Konak je, u vrijeme kada je izgrađen (druga polovina 19. vijeka), kao i u kasnijim periodima, svojim položajem unutar zidina utvrđenog grada, zajedno sa Kapetanovom kulom i Župnom crkvom sv. Ante Padovanskog, tvorio prepoznatljivu siluetu starog grada, naročito posjetiocu koji je prilazio starom gradu preko mosta istočno od starog grada, ili iz vizura posmatrača sa Prekounja. Svojim dimezijama i markantnošću predstavljao je jedan od najreprezentativnijih objekata urbane matrice starog grada. Konak je bio poznato okupljalište Bišćana, mjesto susreta i razgovora u kojem se nalazila poznata gradska kafana, te pružao udoban smještaj gostima koji su u njemu konačili, ili u docnijem periodu radili u administarciji grada. Sa objekta su se pružale vanredne vizure na tok i obale rijeke Une, na Otoku, kao i na gradski trg (Trgovište). Život objekta je brutalno okončan tokom bombardiranja Bihaća u II svjetskom ratu, tako da bi njegova rekonstrukcija predstavljala značajan doprinos u oživljavanju nekada tako prepoznatljive siluete i vizura starog grada Bihaća - istaknuto je u odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da izabrani ponuđač treba da ima licencu za projektovanje nacionalnih spomenika.

Procijenjena vrijednost nabavke je 55.000 KM sa uračunatim PDV-om, a izabrani projektant se obavezuje da će u roku od dva mjeseca izraditi glavni projekat.

Ponude se primaju do 29. septembra, a više informacija dostupno je OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.