NavMenu

Polovnjaci skuplji nego što je realno - Očekuje se nastavak trenda rasta cijena

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 22.09.2021. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Niyazz/shutterstock.com)
Zbog povećane potražnje za automobilima, ali i zbog nestašice auto-dijelova u cijelom svijetu i zastoja kod isporuke došlo je do poskupljenja polovnih vozila u BiH, tako da ona prvi put imaju veću vrijednost nego što je to realno, kažu stručnjaci iz ove oblasti i dodaju da se može očekivati da se ovakav trend rasta cijene i dalje nastavi.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kazao je za Nezavisne da je došlo do većih cijena polovnih auta na tržištu BiH i da će se to nastaviti.

- Ljudi koji su planirali pošle godine da kupe automobil, bilo da se radi o novom ili polovnom, prolongirali su svoju odluku upravo zbog pandemije, pa su to uradili u ovoj godini. Tako da su veće cijene upravo rezultat povećane potražnje za automobilima i manje ponude - kazao je Muratović.

Kako kaže, dodatni razlog skupljih polovnih auta je i to što su cijene novih veće, tako da one povlače i rast cijena polovnih auta.

- Na zapadu, odakle mi najviše uvozimo polovne aute, okrenuli su se ekološkim autima i nude različite programe, zamjena staro za novo, na način da automobili ispod Euro 4 norme ili oni koji su stariji budu uništeni - kazao je Muratović.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, kazao je da prvi put polovni automobili imaju veću vrijednost nego što je to realno.

- To su tipični indikatori koji pokazuju da auto-industrija ima određenih problema sa planiranim projektima, jer proizvođači automobila imaju problem sa isporukom, tako da su i kupci prinuđeni da čekaju više mjeseci na automobil - ističe Trišić.

Željko Vasilić iz auto-salona Braća Đukić iz Dervente kazao je da su ove godine cijene polovnih vozila veće i za 10% nego ranijih godina.

- Cijene polovnih vozila su porasle u odnosu na ranije godine upravo zbog zbog pandemije jer prošle godine nije bilo proizvodnje, a smanjena je kupovina novih vozila, tako da su samim tim polovna vozila poskupjela - kazao je Vasilić.

Kako je rekao, što se tiče njihovog salona, ove godine bilježe rast prodaje vozila.

- Evidentan je rast prodaje auta kod nas ove godine, budući da je jedan izvjestan period tržište automobila bilo skoro pa zamrlo - kazao je Vasilić i istakao da su rezultati prodaje ove godine čak bolji nego i 2018.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je da je ovo globalni problem upravo zbog nedostatka ključnih elektronskih komponenti, prije svega određenih čipova, koji negativno utiče na dostupnost vozila i na njihove cijene - kako novih, tako i polovnih.

- Kod nas je dodatno opterećenje nizak životni standard i svako poskupljenje djeluje jače nego u nekim drugim državama gdje i pojedinci i privreda imaju u prosjeku veće rezerve i štednju da mogu lakše podnijeti poskupljenja - kazao je Gavran.

Ističe da je dodatni negativan efekat pored poskupljenja usporavanje podmlađivanja voznog parka jer će umjesto novijih vozila mnogi zbog cijena kupovati ipak starija.

- BiH, nažalost, ne može uticati na ovu situaciju, kao što ne može ni većina drugih država gdje se ove komponente ne proizvode - zaključio je Gavran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.