NavMenu

Pet svakodnevnih navika koje usporavaju metabolizam i uzrokuju gojaznost

Izvor: eKapija Srijeda, 22.09.2021. 07:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Deedee86)Ilustracija
Usporen metabolizam je glavni krivac pojave gojaznosti. Naučnici u posljednje vrijeme sve više istražuju ovaj važan biološki proces i kroz brojne studije su došli do zaključka da postoje određene navike koji usporavaju sagorijevanje kalorija u tijelu.

Unos premalo kalorija

Nedovoljan unos kalorija usporava metabolizam. Iako je za mršavljenje potreban deficit kalorija, može biti kontraproduktivno ako je vaš unos kalorija na veoma niskom nivou. Kada u kratkom vremenskom periodu drastično smanjite unos hrane, tijelo osjeća da dobija malo hranljivih materija pa "namjerno" usporava proces sagorijevanja kalorija.

Dugo sjedenje

Sjedeći položaj može dovesti do značajnog smanjenja broja kalorija koje sagorijevate svakog dana. Mnogi ljudi većinu dana provedu sjedeći, pogotovu oni koji rade poslove vezane za kancelariju, a to može imati negativan učinak na brzinu metabolizma i opšte zdravlje, piše portal 24sata.

Iako vježbanje ili bavljenje sportom može imati veliki uticaj na broj kalorija koje sagorite, čak i osnovne tjelesne aktivnosti, poput ustajanja, čišćenja i penjanja stepenicama, mogu vam pomoći pri sagorijevanju kalorija.

Šećer i gazirani sokovi

Pića puna šećera štetna su za zdravlje. Pretjerana konzumacija može dovesti do raznih bolesti kao što su dijabetes i gojaznost zbog visokog sadržaja fruktoze.

Česta upotreba ovih pića u ishrani može prouzrokovati usporavanje metaboličkih procesa u organizmu.

Loš san

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje. Ako malo spavate, manje od onog što vam je potrebno, možete povećati rizik od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa i depresije.

Nekoliko naučnih studija došlo je do zaključka da nekvalitetan san dovodi do poremećaja procesa sagorijevanja kalorija, naročito usporavanja metabolizma.

Preskakanje doručka

Prvi obrok u danu je najvažniji. Ne samo da obezbjeđuje adekvatnu energiju nepohodnu tijelu već i pomaže da se nakon jutarnjeg unosa hrane aktiviraju biološki procesi.

Savremeni, užurbani način života nekako je uveo u dnevnu rutinu izbjegavanje doručka što može imati štetne posljedice po zdravlje, a naročito na tjelesnu težinu. Izbjegavanje hrane ujutru drastično usporava metabolizam jer tijelo doživljava stres zbog nedostatka energije, pa se sve količine hrane unijete kasnije tokom dana skladište kako bi se obezbijedilo dovoljno hranljivih materija za minimum bioloških procesa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.