NavMenu

Investitor iz SAD-a trebalo bi da gradi hotel na lokaciji Galeba u Ulcinju

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 20.09.2021. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Refik Mollabeqiri)
Kompanija Rokšped blizu je završetka posla s jednim kredibilnim investitorom iz SAD-a koji sa sobom u Ulcinj dovodi renomirani hotelski brend koji nema svoje objekte u Crnoj Gori, a koji će graditi turistički kompleks na lokaciji nekadašnjeg hotela Galeb u najjužnijoj primorskoj opštini, dok Rokšped, ako do realizacije dođe, neće učestvovati u vlasništvu tog kompleksa.

To je za Vijesti zvanično kazao generalni direktor Rokšpeda Nuo Stanaj. Vijesti su pitale da li su tačne nezvanične informacije da je ova kompanija prodala zemljište na kome je nekada bio hotel Galeb u Ulcinju, a koje je oglašeno na prodaju početkom marta.

- Tačno je da je Rokšped veoma blizu okončanja posla s jednim kredibilnim investitorom iz SAD-a, koji sa sobom u Ulcinj dovodi renomirani hotelski brend koji nema svoje objekte u Crnoj Gori, ali o imenima investitora i brenda hotela nismo ovlašćeni da diskutujemo do okončanja procesa. Konkretni investitor se nakon nekoliko opcija zajedničkog ulaganja odlučio za samostalno ulaganje, tako da Rokšped, ako do realizacije dođe, neće više biti dio navedenog projekta, odnosno neće participirati u vlasničkoj strukturi novoizgrađenog hotelskog kompleksa - rekao je Stanaj.

Vijesti su početkom aprila objavile informaciju da u oglasu, koji je početkom marta objavila podgorička agencija za nekretnine Fido Veritas, piše da je na prodaju ekskluzivan plac na mjestu bivšeg hotela Galeb. Navedeno je da je ukupna površina urbanističke parcele 42.500 metara kvadratnih, od čega je u vlasništvu Rokšpeda 24,3 hiljade kvadrata, a da je ostatak predviđen za priobalni pojas koji pripada toj lokaciji. Uz to, istaknuto je da finansijsko ulaganje u plažni dio predstavlja vid zakupnine prema Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom i naglašeno da je zemljište predviđeno za izgradnju hotela. Ukupna površina turističkog kompleksa, kako piše u oglasu, iznosi blizu 47 hiljada kvadrata u maksimum 16 nivoa.

Rokšped je 2006. godine kupio je hotel Galeb, koji je potom srušio i na čijoj je lokaciji trebalo da izgradi novi hotel.

Uredno izvršavali obaveze iz ugovora

Stanaj je pojasnio i zašto do danas Rokšped nije sagradio hotel na toj lokaciji.

- Istina je da je Rokšped na međunarodnom tenderu prije gotovo 15 godina kupio hotel Galeb i pripadajuće zemljište. Jedna od obaveza iz ugovora bila je da se isti rekonstrukcijom dovede do standarda od pet zvjezdica. Kako je kasnijom stručnom analizom utvrđeno, hotel je građen sistemom koji ne dozvoljava proširivanje postojećih prostorija, prije svega soba, te je jedino rješenje za postizanje traženih standarda bilo rušenje postojećeg i izgradnja novog hotela, o čemu je i donijeto i rješenje od strane nadležnog organa. Nakon rušenja, ispostavilo se da lokacija na kojoj je bio hotel nije pokrivena planskom dokumentacijom i tu započinje administrativni proces donošenja urbanističkog projekta, a nakon toga i obezbjeđenja urbanističko-tehničkih uslova i na kraju uknjižbe zemljišta. Isti je završen tek krajem protekle godine, kada se konačno stvaraju uslovi da se otpočne s realizacijom izgradnje planskim dokumentom prodviđenog hotelskog kompleksa - rekao je Stanaj.

Prema njegovim riječima, iz izvještaja kontrolora, kojeg na godišnjoj osnovi imenuje Vlada da prati realizaciju privatizacionih procesa, jasno je da je Rokšped uredno i na vrijeme izvršavao sve svoje ugovorom preuzete obaveze, plaćanje kupoprodajne cijene, izmirenje socijalnog programa za zaposlene itd...

- Iz izvještaja je jednostavno i zaključiti da je Rokšped u trenutku zaključivanja ugovora imao i obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju projekta. Kako je od tog trenutka, zaključenja ugovora, do sticanja uslova da projekat konačno bude realizovan, proteklo skoro 15 godina, Rokšped je preusmjerio novac u druge oblasti svog poslovanja, ali je u kontinuitetu tražio partnera s kojim bi projekat realizovao. Cijenimo da je ovdje suvišno navoditi da su dva vrlo konkretna partnera u međuvremenu odustala, čekajući da se administrativne procedure okončaju - istakao je Stanaj.

Vlada premijera Duška Markovića je prije parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine povukla tužbu protiv Rokšpeda u parničnom postupku pred Osnovnim sudom u Ulcinju i time stavila tačku na pitanje vlasništva nad zemljištem. Presudu na osnovu odricanja, 31. avgusta donio je sudija Pero Lukić, a podgorička kompanija već se u listu nepokretnosti (br. 4488), u koji su Vijesti imale uvid, upisala kao vlasnik skoro 20 hiljada kvadrata atraktivnog zemljišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.