NavMenu

Investitore "love" brzinom i olakšicama - Sertifikatom o povoljnom poslovnom okruženju lokalne zajednice lakše privlače ulagače

Izvor: Glas Srpske Petak, 17.09.2021. 14:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Jači razvoj, veći priliv investicija iz inostranstva i nova radna mjesta samo su neke od prednosti koje opštinama i gradovima u Srpskoj donosi sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a koji je, sa druge strane, ulagačima pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime.

Prema podacima Privredne komore RS, koja je Tehnički sekretarijat za sprovođenje programa sertifikacije u Srpskoj, BFC SEE imaju Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Teslić, Novi Grad, Brod, Prnjavor, Laktaši, Doboj, Zvornik i Kotor Varoš. Opštine koje se uključe u program stiču mogućnost da se pozicioniraju u odnosu na najnaprednije lokalne samouprave u jugoistočnoj Evropi i obezbijede značajnu podršku nacionalnih i međunarodnih institucija i donatora.

Potvrđuju to i u Laktašima, naglasivši da lokalna administracija na ekspeditivan, transparentan i efikasan način rješava sva pitanja u vezi sa ulaganjima u privredu.

- To se prije svega odnosi na obezbjeđenje regulacionih planova, izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola. Prepoznati smo kao jedna od najefikasnijih lokalnih zajednica. Nekoliko naših kompanija dobilo je međunarodna donatorska sredstva isključivo zato što posluju na području Laktaša, opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem - rekao je načelnik te opštine Miroslav Bojić. Naglasio je da je za unapređenje privrede ključno formiranje poslovnih zona u Laktašima, gdje okosnicu privrednog razvoja čine metalna industrija, poljoprivreda i jednim dijelom drvoprerađivačka industrija.

Da investitori radije biraju lokalne zajednice koje imaju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju potvrđuje i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

- To je potvrda da je grad spreman da izađe u susret investitoru i olakša proces pokretanja proizvodnje. Drvoprerada, metalna industrija i rudarstvo čine okosnicu razvoja naše privrede. Najviše investitora je iz Njemačke i Slovenije, a u toku su pregovori i sa jednim investitorom iz Italije koji planira kupiti 40.000 kvadrata zemljišta i zaposliti oko 200 radnika - rekao je Pavlović.

Dodao je da je sertifikat samo potvrdio da je gradska administracija na dobrom putu kada je osnovala radnu grupu za investicije koja se sastaje u roku od 24 časa kada potencijalni investitor izrazi želju za ulaganjem na području tog grada.

Prvi čovjek Kotor Varoša Zdenko Sakan rekao je za Glas Srpske da je u Kotor Varošu 5.500 zaposlenih, od čega čak 3.000 u kožarsko-prerađivačkoj industriji.

- Osim obućarskog sektora, u našoj opštini uspješno posluju i dvije fabrike iz oblasti mašinske industrije, svjetskog ranga, te drvna industrija i građevinska preduzeća. Osim toga, tu je i fabrika za proizvodnju najlon čarapa koja pokriva tržište BiH - rekao je Sakan, dodavši da je nedostatak radne snage i zemljišta u vlasništvu opštine kočnica na putu još većeg privrednog razvoja.

Modriča

U proces sertifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE ušla je i Modriča. Pred ovom opštinom je ispunjavanje zahtjeva standarda kroz deset kriterijuma i više od 60 potkriterijuma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.