NavMenu

Šta se dešava sa tijelom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Izvor: eKapija Petak, 17.09.2021. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: Flickr / Marco Verch Professional Photographer)
Slatkiši i hrana bogata šećerom omiljeni su mnogima od nas. Međutim, da li ste znali da ako izbacite šećer iz ishrane u tijelu se događaju značajne promjene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko ovih namirnica. Međutim, industrijski obrađeni i rafinisani šećeri mogu biti velika opasnost. Njihovim izbacivanjem iz izhrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promjene, piše portal Zadovoljna.hr.

Šta se događa nakon prve nedjelje?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedjelju dana, u vašem tijelu dogodiće se jedna od dvije stvari.

- Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, vjerovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se riješiti ako prije toga ne osjetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedjelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osjetiti žudnju za šećerom, tjeskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te posljedice se obično smanjuju već nakon prve nedjelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnu nedjelju ili dvije.

- Ako je vaš unos šećera umjereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osjećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta se događa nakon mjesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za dezertima će nestati, a umjesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite cijelu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo vjerovatno ćete izgubiti i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite "slatki izuzetak", to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.

Kada se vaš organizam očisti od vještačkih šećera prestaćete stalno osjećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.