NavMenu

Urađen novi desetogodišnji plan upravljanja za zaštićeni pejzaž Vjetrenica - Popovo polje

Izvor: eKapija Petak, 17.09.2021. 07:53
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/677183011)
Vlada Federacije BiH se upoznala sa informacijom o provedenim aktivnostima na izradi Plana upravljanja za zaštićeni pejzaž Vjetrenica - Popovo polje (2021-2031), te zaključila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma ispunilo obavezu i pratilo realizaciju njegove izrade, saopšteno je iz Vlade FBiH.
S ciljem očuvanja i racionalnog korištenja prirodnih dobara područje Zaštićenog pejzaža Vjetrenica - Popovo polje proglašeno je zaštićenim područjem zbog naglašene pejzažne vrijednosti, brojnih ugroženih i rijetkih vrsta i staništa te bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa.
Nakon urađenog stručnog obrazloženja i Prijedloga zakona koji su finansirani na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) iz sredstava Globalnog fonda za okoliš (GEF), kojim je raspolagala Bosna i Hercegovina, a samim tim i FMOIT kao fokalna tačka za Konvenciju o biološkoj raznolikosti, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je 26.2.2021. godine donijela Zakon o proglašenju Zaštićenog krajolika Vjetrenica - Popovo polje u svrhu očuvanja i racionalnog korištenja prirodnog dobra koje je unikatno.
Ujedno, FMOIT je finansirao izradu Nominacionog faila za prijedlog spilje Vjetrenice s Popovim poljem na upis na svjetsku listu kulturnog i prirodnog nasljeđa (UNESCO lista).
Sastavni dio Nominacionog faila je i Plan upravljanja ovim krajolikom. Obzirom da je postojeći Plan upravljanja donesen za period 2011-2021. i da ističe ove godine moralo se hitno reagovati s ciljem izrade novog za period od 2021. do 2031. godine.
Na prijedlog FMOIT-a, Vlada FBiH je na 266. sjednici zadužila Fond za zaštitu okoliša da izdvoji 60.000 KM za izradu ovog plana.
Plan upravljanja je izrađen za period od deset godina, uz mogućnost izmjene i/ili dopune nakon pet godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.