NavMenu

Međunarodna konferencija "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2" 6. oktobra u Sarajevu

Izvor: eKapija Srijeda, 15.09.2021. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Fabrika cementa Lukavac)
Fabrika cementa Lukavac, članica ugledne austrijske ABAG grupe, 6. oktobra 2021. u hotelu Hills u Sarajevu organizuje međunarodnu konferenciju "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2".

Cilj ovog događaja je poticanje promjena u oblasti zbrinjavanja i ponovnog iskorištavanja otpada u BiH i regionu te skretanje pažnje na važnost smanjenja energetske ovisnosti o konvencionalnim gorivima i upotrebu alternativnih goriva i zelene energije, saopšteno je iz Fabrike cementa Lukavac.

Konferencija će okupiti predstavnike građevinske industrije, proizvodnje cementa, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, kao i obrazovnih institucija.

Fabrika cementa Lukavac kao jedan od vodećih pogona cementne industrije u Bosni i Hercegovini ovim će događajem proslaviti i dvadeset godina uspješne privatizacije.

- Naši prioriteti su usko vezani za ciljeve održivog razvoja, želimo biti pokretači promjena i aktivno učestvovati u realizaciji procesa dekarbonizacije do 2030. godine - naglašava Nihad Begić, izvršni direktor za komercijalne poslove i marketing Fabrike cementa Lukavac.

Prema njegovim riječima, budući razvoj mora biti utemeljen na održivom ekonomskom rastu, ali praćen adekvatnim upravljanjem prirodnim resursima uz korištenje obnovljivih izvora energije.

Eminentni međunarodni i domaći stručnjaci će svojim predavanjima o aktuelnim temama, na osnovu primjera dobrih praksi u Austriji, Njemačkoj, Srbiji i BiH, dati uvid u savremene trendove i pristupe u cementnoj industriji, korištenju zamjenskih goriva, zelene-održive energije, smanjenju CO2 emisija. Biće održana i panel diskusija o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš, i budućim planovima koji su u skladu sa ciljevima Agende 2030.

Cementna industrija u cijelom svijetu je već odavno posvećena maksimalnoj upotrebi goriva iz otpada, te da na taj način minimizira negativan uticaj na životnu sredinu.

- Ovaj događaj će biti idealna prilika da se razmotre goruća pitanja, razmjene pozitivna iskustva, i kroz najbolje međunarodne i domaće primjere, probudi svijest i motivacija o mogućnosti primjena sličnih metoda u organizacijama i zajednicama, u kojima djeluju učesnici konferencije - istakao je Begić i pozvao sve zainteresirane da se registruju putem linka https://gio.ba/#dobrodosli

Učešće na konferenciji je besplatno uz obaveznu registraciju do 26. septembra 2021.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.