NavMenu

DŽINDIĆ: Vlada će pružiti podršku u rješavanju problema u Binansu i BNT-u

Izvor: eKapija Utorak, 14.09.2021. 08:36
Komentari
Podeli
Nermin Džindić (Foto: fbihvlada.gov.ba)Nermin Džindić
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sastao se juče, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s rukovodstvom Sindikata metalaca FBiH, Bajrom Melezom i Almirom Salihovićem, te predstavnicima Sindikata fabrike namjenske industrije Binas iz Bugojn, Bahirom Zukićem i Farukom Jusufspahićem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u ovoj kompaniji, kao i hitnom rješavanju višegodišnjih problema s kojima se susreću radnici, a što je dovelo i do ostavke direktora Binasa Enesa Memića. Predstavnici Sindikata zahtjevaju smjenu i Nadzornog odbora i Uprave u ovoj firmi.

Ministar Džindić je dao punu podršku radnicima Binasa u borbi za njihova prava, saopšteno je iz Vlade FBiH.

- U narednom periodu očekujem od Uprave kompanije da preuzme odgovornost i konačno iznađe rješenje za probleme u Binasu, posebno imajući u vidu potencijal i stanje na tržištu, na kojem su proizvodi Binasa veoma traženi. Takav odnos će sigurno pomoći u rješavanju problema s kojima se radnici susreću. Nećemo dozvoliti gašenje, ali moramo iznaći sveobuhvatno rješenje i poredati stvari da funkcionišu - poručio je ministar Džindić.

Ministar je već uputio prijedlog odluke o razrješenju direktora Enesa Memića i imenovanju novog direktora ove kompanije.

- Tražimo smjenu Uprave društva i Nadzornog odbora. Čim se to završi, radnici idu na posao - istakao je jedan od zahtjeva predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez.

Predstavnici Sindikata su također istakli da nova uprava prvo mora objektivno snimiti situaciju u kojoj se kompanija nalazi, te potom poduzimati mjere za prevazilaženje sadašnjih problema.

Prethodno je juče u zgradi Vlade Federacije BiH održan i sastanak s predstavnicima Sindikata metalaca Federacije BiH, Uprave i Nadzornog odbora BNT-Tvornice mašina i hidraulike Novi Travnik, te Sindikata radnika ove fabrike, kojem je, uz resornog ministra, prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić.

Tom prilikom predstavljen je plan kojim će se i situacija u BNT-u pozitivno riješiti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.