NavMenu

Kako da vam balkon i tokom jeseni bude mjesto za uživanje - Pet savjeta za uređenje

Izvor: eKapija Utorak, 14.09.2021. 07:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: cocoparisienne from Pixabay)Ilustracija
Uživanje na terasama i bakonima tokom ljetnjih dana pravo je zadovoljstvo. Međutim, ni dolazak nešto hladnijeg vremena ne mora biti prepreka da što duže koristimo sve blagodeti.

Jedino što treba da uradimo jeste da se prilagodimo novonastalim okolnostima i svoj balkon učinimo pravom jesenjom oazom, a u nastavku vam donosimo savjete.

1. Pripremite otpornije biljke

Tokom ljetnjih dana uživamo u raskoši boja cvijeća, a to ne mora stati ni sa ulaskom u njegovu posljednju etapu. Iako zbog relativno visokih temperatura tokom dana još ne treba da mijenjamo cveće, nije na odmet razmisliti o tome šta bismo na svoj balkon voljeli da dodamo za koju nedelju, piše portal Zadovoljna.hr.

Predlažemo da tada ljetnje biljke zamijenite otpornijima kojima neće smetati vlaga uzrokovana jutarnjom maglom i češćim kišama.

2. Zasadite pravu malu baštu

Ukrasno bilje ne mora biti ujedno i jedino koje ćemo zasaditi na svom balkonu. Naime, upravo je ovo idealno vrijeme i za sadnju određenog povrća kako bismo tokom jeseni mogli da uživamo u njegovim plodovima.

Povrće koje već sada možete posijati i zasaditi su šargarepa, luk, bijeli luk i zelena salata. Ne zahtijevaju veliku brigu, ali preporučuje se da ih zasadite na onom dijelu balkona koje će veći dio dana biti izložen suncu. Tokom kasnih jesenjih dana mogu poslužiti kao odlična inspiracija za, na primjer, napitak od šargarepe ili bogate salate.

(Foto: Marija Kambić)
3. Dodajte lagane prekrivače

Htjeli mi to da priznamo ili ne, večeri polako postaju sve hladnije, čime nam se nagovještava da za koji dan kalendarski počinje jesen. No, to ne znači da i tokom tih večeri ne možemo uživati na balkonu. Samo treba da se pripremimo na sve vremenske uslove, a to će biti najjednostavnije uz pomoć prekrivača.

Takođe možete dodati i jastučiće, a kako biste sve to zaštitili od moguće kiše, stavite ih u vodootporne kutije.

4. Rasvjetom do romantične atmosfere

Sitne žute lampice nisu namijenjene samo novogodišnjoj dekoraciji. Upravo sada one najviše dolaze do izražaja na našim balkonima. Dodaju im određenu toplinu i stvaraju najromantičniju atmosferu.

Prilikom njihove nabavke dobro je imati na umu da odaberemo one namijenjene spoljašnjim prostorima jer su otporne na kišu, vlagu, pa i vjetar.

5. Stvorite svoj ritual

Iako ovaj savjet nema direktne veze s uređenjem i pripremom za jesen, svakako ga vrijedi istaći kako bismo iskoristili ove tople dane. Kada vam god to vrijeme dopušta, uživajte u svom malom ritualu na balkonu.

Bilo da je riječ o čitanju knjige, ispijanju kafe prije ili nakon posla, iskoristite sve što vam balkon nudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.