NavMenu

MUP Srbije planira rekonstrukciju hotela Beograd u Bečićima

Izvor: Vijesti Nedjelja, 12.09.2021. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Zekai Zhu/Pexels)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo je od Opštine Budva urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju njihovog hotela Beograd na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Bečićima, na samoj obali.

To piše u dokumentu u koji su Vijesti imale uvid.

Resor na čijem se čelu nalazi ministar Aleksandar Vulin, odlučio je da izvrši detaljnu rekonstrukciju hotela, u koji praktično punih šest decenija od kada je izgrađen, nije ulagano, iako je riječ o hotelu koji je jedini u prvoj liniji uz obalu, između hotela Splendid, Mediteran i Montenegro, na samoj bečićkoj plaži. Hotel je zbog višegodišnjeg neinvestiranja doveden na dvije zvjezdice.

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao je UT uslove, kao prvi papir neophodan u daljoj proceduri, od izrade idejnog rješenja, pa do prijave gradnje.

- Imajući u vidu da je u okviru urbanističke parcele izgrađeno više objekata, neophodno je uraditi Elaborat priginalnih terenskih podataka o izvršenim radovima na terenu, snimanje objekta i etažne razrade - navodi se u rješenju.

Kako se navodi Detaljnim urbanističim planom Bečići na toj lokaciji moguće je graditi objekat sa prizemljem i četiri sprata, 36.000 m2 bruto izgrađene površine.

Vlada je 22. aprila donijela o odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Budva, kojom je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta DUP Budva centar i DUP Bečići. Time je stopirana gradnja na najtraktivnijem dijelu Budve i Bečića u narednih godinu, koliko je ostavljen rok da se izvrši izrada PUP-a.

Očigledno je za to vrijeme srbijanski MUP odlučio da uradi kompletnu dokumentaciju, kako bi odmah nakon ukidanja moratorijuma, mogli da startuju.

Hotel je izgrađen šezdesetih godina prošlog vijeka. Riječ je projektu poznatog crnogorskog arhitekte Budvanina Vladislava Plamenca, koji je projektovao, između ostalih, i najpoznatije budvanske hotele Avala, Mogren, Palas….

Od otvaranja Beograd je zbog restorana, terase koja cijelom dužinom izlazi na šetalište, činjenice da je na samoj plaži i da je sakriven u velikom parku od dva hektara, bio omiljeno mjesto gdje je ljetovala tadašnja državna administracija SFRJ.

Hotel Beograd čiji izgled sada nije nimalo reprezentativan ima nekoliko djelova, ukupno 2.380 kvadrata izgrađenog prostora sa 220 ležaja.

Godinama unazad brojni crnogorski hotelijeri i investitori bili su zainteresovani da ga kupe, ali je država Srbija uvijek odustajala od njegove prodaje.

Privatizaciju hotela Beograd je prije šest godina najavio tadašnji ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac.

- U oblasti turizma, nalazimo se u trećem, završnom pojasu privatizacije u Srbiji. Sa područja Budve, u planu privatizacije su neke od najatraktvnih lokacija - kazao je Bingulac, najavivši između ostalih i privatizaciju Beograda.

Srbija koja je imala i još ima veliki broj odmarališta na crnogorskoj obali, vremenom ih je prodavala, ali Beograd, koji je jedan od najatraktivnijih zbog lokacije na kojoj se nalazi, zadržala je u vlasništvo svog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Hotel Beograd je prošle godine u jeku kovid epidemije i krize, od Opština Budva bio predložen za karantin. Iz Ambasade Srbije tada je saopšteno da je na predlog Opštine Budva, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio odluku da se hotel Beograd u Bečićima ustupi i stavi na raspolaganje Opštini Budva za privremeni karantin. Međutim, takvu ponudu je odbila Vlada Crne Gore smatrajući da je ona nadležna da određuje koji će objekat biti karantin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.