NavMenu

Istražno bušenje kod Ulcinja obećava veliko nalazište nafte - U Crnoj Gori još nekoliko potencijalnih ležišta

Izvor: Mina Petak, 10.09.2021. 14:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bruno - Germany)Ilustracija
Istražno bušenje u podmorju kod Ulcinja obećava da će se naći veliko nalazište nafte, a na našoj teritoriji je još nekoliko potencijalnih nalazišta, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

On je kazao da je trenutna dubina bušotine u Ulcinju 4.700 metara, prenosi Pobjeda.

- Veliki je optimizam da će se u formaciji frakturisanih karbonata na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište. Postoji još nekoliko interesantnih koncesionih područja, sa aspekta istraživanja nafte i gasa i kada se, u zavisnosti od rezultata ENI/Novatek bušotine, raspišu tenderi, javnost će biti na vrijeme informisana - rekao je Perunović.

Kako je naveo, nakon potvrđivanja rezervi u postojećem ležištu, sljedeća faza je razvoj ležišta, što podrazumijeva dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

- U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori što ide u prilog očuvanju životne sredine i plan je da se proizvedena nafta prodaje kao sirova - rekao je Perunović.

Prema njegovim riječima, energetika je oblast od koje Crna Gora, odnosno njeni građani i privreda mogu da žive.

- Mišljenja sam da, ako se sredstva pravilno investiraju u dobre energetske projekte, crnogorska ekonomija za relativno kratak period može da doživi pravi bum - smatra Perunović.

Takođe, najavljuje da se projekat rudnika Brskova razvija planiranom dinamikom i da ga posmatraju kao jedan od osnovnih razvojnih projekata.

- Moći ćemo da zaposlimo od 500 do 700 radnika sa tog dijela Crne Gore. Računamo na godišnji prihod od 2,5 do tri mil EUR za opštinu Mojkovac i 10 miliona prihoda za državu. Projekat je razvijen po najstrožijim ekološkim standardima i svakako da predstavlja veliku šansu za razvoj ne samo Mojkovca već i čitavog sjevernog dijela Crne Gore - kazao je Perunović.

Navodi još neke, od brojnih energetskih projekata, za koje misli da će biti lokomtiva ekonomskog razvoja Crne Gore.

- To su, prije svih, projekti vjetroelektrana Gvozd/Krnovo2 - 54 MW, Solar 3000+ i 500+ projekat instaliranja solarnih panela na krovovima kuća i javnih zgrada, solarna elektrana Velje Brdo - dvofazno 50+150 MW, povećanje iskorišćenosti voda Nikšićkog polja, sa značajnim povećanjem proizvodnje HE Perućica i pokretanje pitanja korišćenja vode Bilećkog jezera - kazao je Perunović.

On je dodao da su ovo samo neki od brojnih projekata, za koje je mišljenja da se jako brzo mogu implementirati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.