NavMenu

Skočile kamate, ali i zaduženost u sektoru mikrokreditnih organizacija u RS

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 09.09.2021. 09:26
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Dobit mikrokreditnih organizacija (MKO) u Republici Srpskoj u prvom polugodištu ove godine iznosila je 9,683 mil
KM, što je za 1,7 mil KM više u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Prema podacima navedenim u izvještaju za mikrokreditni sektor, mikrokreditna društva su ostvarila dobit od 9,744 mil KM, dok je kod mikrokreditnih fondacija zabilježen gubitak od oko 61.000 maraka.

Osim dobiti, porasli su i krediti, pa je tako ukupna zaduženost kod mikrokreditnih organizacija sa sjedištem u RS na kraju juna ove godine premašila 371 mil KM, što je za oko 22,6 mil KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupnog iznosa, na kredite plasirane fizičkim licima odnosilo se nešto više od 364 mil KM. Sudeći prema podacima u izvještaju, građani su povećali zaduženost u mikrokreditnom sektoru za 22 mil KM u odnosu na prvo polugodište 2020. godine. U istom periodu porasli su i krediti plasirani pravnim licima, pa je tako zaduženost pravnih lica u mikrokreditnim društvima i fondacijama na kraju juna ove godine iznosila nešto više od 7 mil KM, dok je u istom periodu lani bila oko 6,5 mil KM.

Ukupna EKS ponderisana kamatna stopa na kredite mikrokreditnih organizacija čije je sjedište u Srpskoj iznosila je 31,9%, što je značajno više u odnosu na isti period lani kada je iznosila 23,55%.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo rekao je za Glas Srpske da su mikrokreditne organizacije karakteristika BiH i uglavnom ih nema nigdje u regionu ili su zastupljene u zanemarljivom procentu.

- U odnosu na banke, to su veoma male finansijske institucije. Dobar je pokazatelj to što raste profit mikrokreditnih organizacija jer je to ujedno dokaz da građani uredno servisiraju svoje obaveze prema njima, imajući u vidu činjenicu da za kreditima u MKO posežu građani najnižeg kreditnog boniteta, odnosno oni koji ne mogu dobiti zajam u banci - istakao je Đogo.

Naglasio je da su kamate u MKO daleko više nego u bankama.

- S obzirom na to da i građani najniže kreditne sposobnosti uredno vraćaju kredite u MKO, to je pokazatelj da stanje u društvu nije strašno loše, ali je između lošeg i očajnog - kazao je Đogo.

On je podsjetio da su MKO u BiH bile pred kolapsom nakon finansijske krize iz 2008. godine, kada je došlo do masovnog nevraćanja kredita, te su tada na uštrb dobiti gubitke pokrivali iz tekućeg poslovanja na osnovu dobiti iz prethodnog perioda, pa čak i na osnovu kapitala.

Banke

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, neto dobit banaka u prvom polugodištu ove godine iznosila je 64,4 mil KM, dok je u istom periodu lani iznosila 38,1 mil KM.

Ukupni krediti na kraju juna ove godine iznosili su 5,6 mlrd KM, od čega se na zajmove stanovništva odnosilo 2,6 mlrd KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.