NavMenu

U RS od iduće godine na bolovanje zbog "izgaranja na poslu"

Izvor: biznisinfo.ba Srijeda, 08.09.2021. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Radnici u Republici Srpskoj će od iduće godine moći da idu na bolovanje zbog sindroma "izgaranja na poslu", potvrđeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja, prenosi BiznisInfo pozivajući se na EuroBlic.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će u svoj šifarnik bolesti uvrstiti ovu dijaganozu prateći svjetske smjernice, budući da je Svjetska zdravstvena organizacija sindrom uvrstila u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesati, a primjenu najavila iduće godine.

Iz Fonda za EuroBlic su rekli da zajedno sa nadležnim institucijama Republike Srpske prate aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije i Listu međunarodne klasifikacije bolesti, te da sve izmjene i novine uvrštavaju i u svoje akte.

Psiholog Slađana Cvjetković istakla je da postoje jasni dijagnostički kriterijumi da se prepozna ovaj sindrom.

- Ljudi koji su skloni profesionalnom sagorijevanju ne koriste bolovanja, ne izbjegavaju posao, sve dok jednostvano ne budu nemoćni da odu. Mislim da je u interesu poslodavaca da im zaposleni ne sagorijevaju, zbog kvaliteta i produktivnosti posla - rekla je Cvjetković.

U Savezu sindikata smatraju da će ovo doprinijeti boljoj zaštiti radnika, dok iz Udruženja poslodavaca tvrde da je neprimjereno sada proširivati osnov za odlazak na bolovanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.