Izvor: eKapija | Srijeda, 25.08.2010.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zaplovite na papiru, automobilu ili gitari

U nizu neobičnih dizajnerskih rješenja, ovog puta predstavljamo vam neobičnu kolekciju jedinstvenih, inovativnih i kreativnih konstrukcije čamaca.

(Foto: b)

Umjetnik Frank Boelter iz Njemačke konstruisao je čamac dug devet metara od tetrapacka i bez straha se otisnuo niz Elbu. Ideja mi je sinula jedno jutro za vrijeme doručka. Iz kuhinje je uzeo prazno pakovanje od mlijeka kojeg je izrezao i od njega napravio model.

(Foto: b)

Sada možete i `hodati po vodi` sa Tu Finom, brodom dugim osam metara kojeg pokreće sprava za vježbanje. Čamac je osmilila grupa talentiranih studenata iz Njemačke koji su se sa ovim izumom prijavili na takmičenje.

(Foto: b)

Transparentni kanu sa tvrdim oklopom omogućava vam da stopostotnu bistrinu i uvid u svijet koji se nalazi ispod površine vode. Sa samo 18 kilograma, kanu je lakši od većine aluminijskih i drvenih čamaca.

(Foto: b)

Ovaj neobični čamac ogromna je replika akustične gitare australijskog rokera Josha Pykea. Čamac je premijerno predstavljen u njegovom sportu za singl "Make You Happy". Znatiželjni su se možda zapitali, da li se na njoj može svirati. Nažalost, ne.

(Foto: b)

Udobna sofa smještena na platformi koju pokreće motor. Ovo plovilo prvenstvo je namijenjeno za ljude koji se voze na velikim jahtama, kada žele preći kratku udaljenosti do druge jahte. Plovilo se pokreće na struju, tako da nema emisije štetnih zraka, što je vrlo pohvalno.

(Foto: b)

Nevjerovatna lađa koju je osmislio talentirani japanski avangardni umjetnik Yasuhiro Suzuki. Napravljen je u obliku rajfešlusa te krstareći ostavlja dugu liniju iza sebe. Iako je rajfešlus izumljen i patentiran u Sjedinjenim Američkim Državama, zanimljivo je da se 75 posto njih danas proizvodi u Japanu. Suzuki je imao ideju `povezati more divovskim rajfešlusom`, i tako kroz umjetnost povezati ocean, ljude i kontinente.

(Foto: b)

Najveći solarni brod na svijetu SolarPlanet napravljen je u njemačkom gradu Kielu. Koristeći se isključivo sunčevom energijom, PlanetSolar skoro pa bezvučno lomi talase. Brod je dug 31 metar, a površinu od 500 kvadratnih metara prekrivaju solarne ćelije. Prosječna brzina ovog solarnog katamarana je 15 kilometara na sat, a u kabini ima mjesta za 50 putnika.

(Foto: b)

Italijan Livio de Marchi napravio je automobil od drveta, ugradio motor što mu je omogućilo da plovi kanalima i izaziva pažnju među prolaznicima. Model na slici je Ferrari F50.

Toxel/N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.