NavMenu

Profesionalna fotografija postala je biznis - Bankari prvi u angažovanju profesionalnih fotografa

Izvor: eKapija Utorak, 24.08.2010. 16:06
Komentari
Podeli

Fotografija je danas postala biznis. Profesionalne fotografije postale su trend, a profesionalni fotografi nešto bez čega se danas ne može zamisliti uspješan biznis. Cijene njihovog rada postale su izrazito visoke, a ono što oni nude danas predstavlja veliko umijeće.

Prateći trend u svijetu biznisa velike kompanije širom svijeta, naročito banke imaju standarde po kojima se njihovi menadžeri mogu pojaviti u medijima, bilo da se radi o dnevnim, sedmičnim ili mjesečnim izdanjima. Sve ispod tih standarda ruši ozbiljnost, ugled kompanije i šalje negativne signale javnosti.

U BiH manji broj menadžera ima jasnu viziju kada je u pitanju vizuelna kultura, tako da ovaj dio posla povjeravaju profesionalcima, dok opet drugi misle da fotografija u biznisu nije bitna da su važniji rezultati rada od same prezenacije menadžera. Međutim profesionalci kažu, kako je profesionalna fotografija itekako bitna u svijetu biznisa i da se profesionalnom fotografijom šalju pozitivni signali javnosti.

Jasmin Fazlagić, umjetnički fotograf kaže kako kod nas menadžeri nemaju osjećaj za dobru fotografiju. Tako da često na fotografijama slikaju kako sjede za stolom, telefoniraju, rade na računaru ili nešto pišu.

"Ova pravila su prevaziđena. Menadžer ne mora biti ozbiljan na fotografiji iako radi ozbiljan posao. Također ne mora držati slušalicu u ruci, pa ne radi na telefonskoj centrali. Sve ovo su stereotipi koji ne bi trebali da se drže današnji menadžeri", pojašnjava Fazlagić, naglašavajući kako se u BiH menadžeri polako bude.

Banke su jedne od rijetkih u našoj zemlji koji poštuju ove standarde i koje angažuju profesionalce kako bi imali posebne fotografije svojih menadžera za godišnji izvještaj, za intervju u dnevnim, sedmičnim novinama...

"Važno je naglasiti da se ista fotografija po standardima ne može koristiti u godišnjem izvještaju, ozbiljnom intervju ili lify style magazinu", kaže Fazlagić, naglašavajući kako je veoma važno da menadžeri treba da imaju uvijek spremnu fotografiju i samo tada neće dolaziti u situaciju da se u ozbiljnom intervju pojave sa sunčanim naočalama, u trenerci...

Treba voditi računa i o ambijentu gdje se pravi fotografija, ako se slika u uredu, onda treba voditi računa da je uređen prostor oko njega. Prostor mnogo govori o samoj ličnosti, ali i kompaniji koju menadžeri zastupaju.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.