NavMenu

Rusi gomilaju zlato, ulaganja u plemenite metale porasla 56%

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 02.09.2021. 07:27
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Obim sredstava koja su Rusi u avgustu držali u bankama u plemenitim metalima zabilježio je dramatičan međugodišnji skok od skoro 56%, prema najnovijim statističkim podacima koje je objavila Banka Rusije.

Do 1. avgusta 2021. godine, imovina u zlatu i drugim plemenitim metalima u bankama porasla je za 55,9% u odnosu na isti datum prošle godine. U fizičkom smislu, povećana je za 31,6 tona, na 88,2 tone sa 56,7 tona zabilježenih prije godinu dana, prenosi Raša tudej (RT).

Ruska Sberbanka, u kojoj kontrolni udio ima država, postala je lider sa povećanjem salda deponovanih plemenitih metala za 42,1%, ili za 16,3 tone, dok je u VTB banci zabilježen rast od 105,6% ili za 12,2 tone.

Ubrzani rast deponovanja plemenitih metalnih ruskih rezidentnih klijenata počeo je u aprilu 2020. godine nakon recesije koja je nastupila neposredno poslije krize 2014/15. godine i potanje stagnacije, izjavio je za RIA novosti Maksim Osadki, šef sektora za analitiku Banke za korporativno finansiranje.

- Pokretač ovog trenda je nastojanje da se imovina zaštiti od inflacije i niskih bankarskih stopa - rekao je on.

Dodao je da je zvanična cijena zlata pala za 6,6% od aprila 2020. do avgusta 2021. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.