NavMenu

Na svijetu će uskoro biti 5 milijardi uređaja povezanih na internet

Izvor: net.hr Ponedjeljak, 23.08.2010. 13:04
Komentari
Podeli

Jeste li se ikada zapitali postoji li netko tamo tko prati internet? Da postoji neki čovjek ili vjerojatnije skupina ljudi koji sjede u nekoj sobi, zbrajaju i u tablice upisuju sve uređaje na ovom svijetu koji su povezani na internet.

Ako bi postojala jedna takva organizacija, to bi nedvojbeno bila IMS Research, tvrtka koja prati instaliranu opremu za pristup internetu.

Broj uređaja koji su spojeni na internet očekuje se da će doseći 5 milijardi uređaja do kraja ovog mjeseca, objavila je ova tvrtka. Ona smatra da se drugi val priključivanja nove opreme ubrzava te da će uslijediti daljnji rast novih umreženih uređaja, što ih je dovelo do procjene da bi do 2010. na svijetu moglo biti 22 milijarde internetom povezanih uređaja.

Upitan da objasni kako su došli do ovih brojki, predsjednik IMS Researcha Ian Weightman rekao je da su "u prvom valu povezivanja glavninu uređaja spojenih na internet činili PC-evi i prijenosnici plus pripadajući im modemi i mrežna oprema".

"Danas je više od jedne milijarde računala širom svijeta spojeno na internet i ta brojka stalno raste", rekao je Weightman.

Drugi val rasta potaknula je industrija mobilnih telefona i danas je globalno gledajući broj internetom povezanih mobitela nadmašio broj povezanih računala. Štoviše, broj pametnih telefona (smartphones) raste po mnogo bržoj stopi.

Kada tome dodate nastajuće tržiše internetom povezanih nekih drugih uređaja kao što su tableti, netbookovi, eBook čitači, internet televizije, digitalni okviri za slike, kamere i sl. dolazite do brojke od 5 milijardi uređaja.

No, to nije sve. IMS Research predviđa da ćemo u narednim godinama vidjeti još veći rast po eksponencijalnim stopama, ne samo u mobitelima, već i u tzv. machine-to-machine aplikacijama - nevidljivoj strani interneta. Ili kako Weightman objašnjava:

"Ovo ima potencijal da ode još dalje od industrijskih potreba te da obuhvati i takve aplikacije kao što su sofisticirane pametne mreže, umrežene sigurnosne kamere i senzore, povezane kućanske aparate, HVAC opremu te ITS infrastrukturu za promet i upravljanje parkiranjem".

Drugim riječima, ako ste mislili da je svijet već sada povezan, pričekajte još malo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.