NavMenu

Do kraja 2021. tender za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice - Slijedi i gradnja sportske dvorane u Hrasnici

Izvor: eKapija Utorak, 31.08.2021. 12:03
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Ministri saobraćaja i kulture i sporta Kantona Sarajevo Adnan Šteta i Samir Avdić posjetili su jučer Općinu Ilidža i tom prilikom sa načelnikom Nerminom Muzurom, općinskim vijećnicima i zastupnikom u Skupštini KS Elvisom Vretom razgovarali o projektima koje Kanton i Općina planiraju realizirati u narednom periodu, ali i o završenim projektima.

Prije nekoliko dana počela je obnova tramvajske pruge na relaciji Nedžarići - Ilidža. Za vrijeme izvođenja radova, Ministarstvo saobraćaja KS osiguralo je alternativni prijevoz kroz osam autobusa Grasa i Centrotransa, kako bi se preduprijedile gužve dok traju radovi.

- Do maja iduće godine imat ćemo završenu dionicu od Ilidže do Remize. Prije toga očekujemo da krenemo sa radovima na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice. Do kraja godine trebao bi biti raspisan međunarodni tender za izgradnju, koji će provesti Evropska banka za obnovu i razvoj. Dakle, ako sve protekne kako treba, na proljeće očekujemo početak radova. Kada je u pitanju cestovna infrastruktura i javni prijevoz, u idućoj godini investicije će biti još veće - rekao je ministar Šteta.

Kako je ovom prilikom istaknuto, od početka godine na području općine Ilidža realizirana su četiri velika infrastrukturna projekta iz oblasti saobraćaja. Radi se o kružnom toku, ulici Stara Pruga Osik, Hrasničkoj cesti i isključnoj traci na zapadnom prilazu gradu, koja će u promet biti puštena u narednim danima.

- Jedan od projekata koje zajednički realiziramo, i za koji je raspisan tender je Stojčevac gdje će se osim saobraćajnice raditi na uređenju pješačke zone i postavljanju nove rasvjete. U aprilu smo po prvi put uspostavili autobusku liniju od Hrasnice do Vijećnice, koja nikada prije nije imala red vožnje, dok smo u augustu obezbijedili željezničku liniju od Pazarića do Željezničke stanice, sa stajalištima na Ilidži i u Blažuju - rekao je ministar Šteta.

Jedan od velikih projekata koje Ministarstvo kulture i sporta KS realizira sa Općinom Ilidža je izgradnja sportske dvorane u Hrasnici. Prema riječima ministra Avdića, očekuje se da dvorana bude izgrađena već u narednoj godini.

- Javni interes nam je u prvom planu. Od početka mandata obišli smo sve lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo. Kada je u pitanju općina Ilidža, maksimalno smo podržali sportske klubove i udruženja iz oblasti kulture i sporta - rekao je ministar Avdić.

Načelnik Muzur istakao je da je od početka mandata Općina realizirala projekte putne infrastrukture u vrijednosti 7 mil KM, sufinansiranih sa Direkcijom za puteve KS. Izrazio je zadovoljstvo izuzetnom saradnjom na projektima značajnim za ovu lokalnu zajednicu i najavio neke od planova za narednu godinu.

Između ostalog, u planu je izgradnja još jednog velikog kružnog toka, nastavak rekonstrukcije nekadašnjeg ratnog puta prema Igmanu, za koji će tender biti raspisan u ovoj godini, te izgradnja tramvajske pruge za Hrasnicu.

- Već imamo planove za narednu godinu, među kojima je historijski projekt izgradnje tramvajske pruge za Hrasnicu. Ne treba posebno naglašavati koliki je značaj svih ovih projekata i koliko će njihova realizacija unaprijediti kvalitet života na području općine Ilidža. Izgradnjom tramvajske pruge do Hrasnice će se ovaj dio Kantona dodatno približiti centru grada i smanjiti vrijeme putovanja, a i pozitivno će utjecati na smanjenje gužvi u saobraćaju. Radi se o važnim i vidljivim projektima koji su od velikog značaja za cijelo društvo - rekao je načelnik Muzur.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.