NavMenu

Kako zagađenje vazduha utiče na mentalno zdravlje - U Londonu sprovedeno opsežno istraživanje

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 30.08.2021. 08:56
Komentari
Podeli

(Foto: LanaElcova/shutterstock)
Izloženost zagađenju vazduha povezana je s težinom mentalnih bolesti, pokazalo je najopsežnije istraživanje ove vrste.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 13.000 stanovnika Londona, otkrilo je da je relativno mali porast izloženosti nitrogen dioksidu (NO2), koji se u velikoj mjeri emituje iz dizelskih vozila, za 32 odsto povećao rizik od potrebe za liječenjem u zajednici i 18 odsto od prijema u bolnicu.

Najnovije istraživanje je objavljeno u Britanskom žurnalu psihologije, te je otkrilo da su prosječni nivoi NO2, prisutni u domovima osoba koje su učestvovale u istraživanju, varirali između 18 i 96 mikrograma po kubnom metru. Istraživači su otkrili da ljudi izloženi nivou od 15 mikrogama po kubnom metru imaju 18 odsto veći rizik da budu hospitalizovani.

Istraživači su istakli da se ovo otkriće može primijeniti na većinu gradova u razvijenim zemljama, a smanjenje zagađenja vazduha moglo bi koristiti milionima ljudi.

U istraživanju su se koristili podaci poput učestalosti prijema u bolnicu ili posjete ljekarima specijalizovanim za mentalne bolesti.

Istraživači su izračunali da bi smanjenje samo jednog zagađivača moglo spriječiti bolest i smanjiti višemilionske troškove britanskog Nacionalnog zdravstvenog servisa.

- Nivo zagađenja vazduha u Londonu pao je posljednjih godina, ali nema sigurnog nivoa. Čak i pri niskim nivoima zagađenja vazduha možete primijetiti ovu vrstu vrlo važnog učinka - rekao je Ioanis Bakolis sa londonskog Kraljevskog koledža, koji je bio dio istraživačkog tima.

Još jedno nedavno istraživanje pokazao je da je malo povećanje zagađenja vazduha povezano sa značajnim porastom depresije i anksioznosti.

Također se zagađeni vazduh dovodi u vezu sa povećanim brojem izvršenih samoubistava, a odrastanje u zagađenim mjestima povećava rizik od mentalnih poremećaja.

Druga istraživanja otkrila su da zagađenje vazduha uzrokuje "ogromno" smanjenje inteligencije i povezano je s demencijom. Globalni pregled je 2019. godine zaključio da zagađenje vazduha može oštetiti svaki organ u ljudskom tijelu.

- Studija nije osmišljena da dokaže uzročnu vezu između zagađenja vazduha i ozbiljnosti mentalnih bolesti - što zahtijeva težak eksperimentalni rad. No, veza je biološki prihvatljiva, budući da je poznato da zagađivači vazduha imaju snažna upalna svojstva, a vjeruje se da je upala faktor u psihotičnim poremećajima i poremećajima raspoloženja - rekli su istraživači, prenosi The Guardian.

Svjetska banka je procijenila da zagađenje vazduha košta globalnu ekonomiju pet milijardi dolara godišnje, ali to uključuje samo poznatu štetu nanesenu srcu i plućima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.