NavMenu

On-line igrice spašavaju gamersku industriju

Izvor: Lider poslovni tjednik Petak, 20.08.2010. 09:09
Komentari
Podeli

Gamescom, najveći sajam video igara u Europi otvoren je 19. augusta u Kölnu. Više od 500 tvrtki će do nedjelje (22.8.) na sajmu predstaviti 200 novih igara, a očekuje se dolazak 250 tisuća posjetitelja. Unatoč velikom broju obožavatelja situacija na tržištu računalnih igara je sve lošija. Za 2010. analitičari Gfk predviđaju smanjenje tržišta za pet posto, piše DW, prenosi Lider.

Sajamska gužva i oduševljenje vjerne publike ne umanjuje zabrinutost industrije video igara koja se nakon godina booma nalazi u krizi. I dok mnogi za smanjenje zarade krive globalnu gospodarsku krizu, sve su glasniji oni koji krivnju za trenutnu stagnaciju vide u samim proizvođačima. Naime, stručnjaci tvrde da tvrtke razvoju novih igara prilaze s premalo entuzijazma i novih ideja. Hit igrice u čiji razvoj se troše milijuni eura sve rjeđe uspijevaju vratiti uloženo. Proizvođači spas vide u razvoju trodimenzionalnih igara. No ovaj segment je još uvijek u povojima i dobri poznanavatelji industrije spore se oko tehničke spremnosti za iskorak u 3D svijet. Upravo iz tog razloga najveća bitka vodi se oko igrica koje zahtijevaju pokret.

Nakon što je Nintendo sa svojom Wii konzolom dokazao da igranje video igrica nije ekszluziva čudaka s prekomjernom tjelesnom težinom, rasplamsala se bitka oko ovog novog segmenta koji ujedinjuje stvarnu i virtualnu akciju. Nintendova konkurencija iz Sonyja i Microsofta u Kölnu predstavljaja svoje odgovore na Wii koji bi se još tijekom jeseni, a u svakom slučaju prije Božića, trebali pojaviti na tržištu. Nade u bolje sutra proizvođači polažu u razvoj on-line igara na kojima se trenutno zarađuje nekoliko puta manje nego s igricama za klasične konzole. Međutim, tu leži veliki potencijal posebno u igricama koje su vezane za socijalne platforme poput `FarmVillea` koje su se pokazale kao pravi strojevi za tiskanje novca. Da je budućnost internetske zabave upravo u ovom segmentu pokazuju i šuškanja da je svemoćni Google uložio preko 100 milijuna dolara u tvrtku Zyngas koja je autor popularnog `FarmVillea`.

(http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5924777,00.html)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.