NavMenu

Usvojen šestomjesečni izvještaj Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla

Izvor: eKapija Petak, 20.08.2010. 08:41
Komentari
Podeli

U prvih šest mjeseci 2010. godine Kantonalna agencija za privatizaciju TK-a je radila na pripremi preduzeća za proces privatizacije. S tim u vezi provođene su aktivnosti oko pripreme početnih bilansa i programa privatizacije preduzeća koja još nisu privatizirana, te aktivnosti na analizi dostavljene dokumentacije i utvrđivanje potrebnih ispravki i dopuna po dostavljenim početnim bilansima stanja i programu privatizacije.

U izvještajnom periodu vršene su pripreme za donošenje odluka:

Odluke o odobravanju korigiranog Programa privatizacije i Početnog bilansa preduzeća DD "Konjuh" Kladanj. Odlukom je utvrđena vrijednost i struktura kapitala na način da u ukupnom kapitalu od 7.319.030 KM, državni kapital učestvuje sa 67 posto, dok privatni kapital učestvuje s 33 posto, a kao metod prodaje utvrđen je metod neposredne pogodbe u velikoj privatizaciji.

Odluke o odobravanju korigiranog početnog bilansa stanja na dan 31.12.2009.godine preduzeća Rudnik krečnjaka "Vijenac" d.o.o. Lukavac. Odlukom je utvrđen stopostotni državni kapital ukupne vrijednosti od 14.763.671 KM.

Također, vođene su aktivnosti na izradi rješenja za JKP "Komunalac" Tuzla, JKP "Centarlno grijanje" Tuzla, JKP "Pogrebne usluge" Tuzla i JKP "Vodovod i kanalizacija" Tuzla. Interesantno je napomenuti da nijedno od navedenih preduzeće nije dostavilo tražene ispravke i nedostajuću dokumentaciju, te su donesena rješenja kojim su odbijeni izmijenjeni početni bilansi stanja i program privatizacije. Na navedena rješenja preduzeća su putem Kantonalne agencije za privatizaciju uložila žalbe, koje su proslijeđene resornim ministarstvima.

Agencija je pripremala i sačinjavala potvrde i uvjerenja na zahtjev firmi kod kojih je postupak privatizacije okončan. Zahtjevi firmi za izdavanje potvrda uglavnom su se odnosili na identifikovanje imovine koja je bila obuhvaćena početnim bilansom radi ostvarivanja prava pred nadležnim organima.

Ovom prilikom potrcrtana je saradnja s Agencijom za privatizaciju u FBiH, kao i saradnja s općinskim službama za geodetsko, imovinskopravne poslove, općinskim, kantonalnim i federalnim pravobranilaštvima.

Većina traženih podataka odnosi se na identifikaciju nekretnina koje su bile obuhvaćene početnim bilansom stanja radi prijenosa vlasništva s državnog u vlasništvo privrednog subjekta, te identifikacije salda potraživanja od Federacije u pasivnom podbilansu početnog bilansa stanja preduzeća radi sačinjavanja baze podataka i dokazivanja po osnovu pokrenutih sudskih sporova od privrednih subjekata.

Izrada kratkih profila u svrhu pružanja inicijalnih podataka kupcima zainteresiranim za kupovinu imovine i državnog kapitala za preduzeća, RK Vijenac Lukavac, Rudnici nemetala Kladanj, Aida Tuzla, TTU Tuzla i Livnica čelika Tuzla bila je također aktivnost Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona.

Od ostalih aktivnosti može se izdvojiti praćenje izvršenja obaveza od kupaca po zaključenim ugovorima o kupoprodaji i vođenje postupaka pred sudovima i upravnim organima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.