NavMenu

KS radi na poboljšanju zdravlja životinja kao prenosnika virusa - U planu preventivna tretiranja raznih zaraznih oboljenja

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.08.2021. 09:13
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr Muhamed Smajlović potipisali su juče sporazume za tri projekta ukupne vrijednosti 200.250 KM.

Osnovni cilj ovih projekata je poboljšanje i unapređenje javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo kroz aktivnosti preventivnog tretiranja različitih parazitarnih i drugih zaraznih oboljenja kod životinja koje su vrlo često prenosnici zaraznih oboljenja od kojih obolijevaju i ljudi. Predviđena su također sveobuhvatna istraživanja uginuća domaćih i divljih životinja na području Kantona Sarajevo s posebnim osvrtom na zoonoze i druge zarazne bolesti, te učestalost mikrobioloških i hemijskih uzročnika u internim kontrolama proizvođača proizvoda životinjskog porijekla, navedeno je u saopćenju Vlade KS.

Kako ističu s Veterinarskog fakulteta, u godinama prije 2018. pa do danas, nije bilo ovih testiranja, dok su u periodu tesiranja u 2018. godini ustanovljeni visoki procenti pozitivnih životinja i to 49,25% goveda s 12 vrsta parazita, 78,18% ovaca s 10 vrsta parazita, 94,05% koza s 11 vrsta parazita i 65,38% pozitivnih konja sa šest vrsta parazita. Ovi podaci posebno su zabrinjavajući, ako se uzme u obzir da su životinje prenosnici virusa zbog kojih obolijevaju i ljudi.

Dijagnostičko ispitivanje uginulih životinja na području Kantona Sarajevo, pa i čitave Bosne i Hercegovine, od završetka rata pa do danas, predstavlja veliki problem jer većina uginuća ostaje bez dijagnoze o uzroku smrti. Identificiranje uzroka/uzročnika uginuća životinja bi sigurno doprinijelo sprečavanju i širenju zaraznih bolesti, te tako pomoglo, kako vlasniku uginule životinje, tako i veterinarskoj službi na terenu koja bi mogla planirati neophodne postupke/korake za unapređenje zdravlja ionako osiromašenog stočnog fonda, ističu stručnjaci s Veterinarskog fakulteta.

- Stručnjaci već izvjesno vrijeme upozoravaju i da bi se mogla desiti epidemija bruceloze u KS, a sve zbog nedostatnog testiranja hrane životinjskog porijekla i životinja koje se koriste u mesno – prerađivačkoj industriji, te da je trenutna situacija u Kantonu Sarajevo, što se tiče zoonoza, gora nego je bila krajem '90-ih kad je bilo daleko manje i finansijskih i tehnoloških mogućnosti za testiranje i monitoring istih. Mi slušamo mišljenje struke i zato smo odlučili sufinansirati ova tri bitna projekta čiji je nosilac Veterinarski fakultet UNSA, dok će u njihovoj realizaciji učestvovati i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove-Inspektorat za veterinarstvo i veterinarske organizacije - kazao je ministar Delić nakon potpisivanja sporazuma.

Dekan Smajlović se zahvalio ministru Deliću, ističući važnost ovih testiranja u veterinarstvu, "posebno testiranja vezanih za sigurnost hrane i preventivno otkrivanja zaraznih bolesti kod životinja jer su to procesi koji direktno utječu ne samo na prevenciju zaraznih bolesti kod životinja, nego i kod nas, ljudi".

Sredstva za ova tri projekta Ministarstvo privrede KS izdvaja kroz realizaciju Programa utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrolu, namijenjenih za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.