NavMenu

Ekonomija evrozone posrće - Uprkos zabilježenim trendovima rasta, inflacija pravi sve više problema

Izvor: Tanjug Utorak, 24.08.2021. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomija evrozone je u avgustu izgubila zamah, ali je i dalje na putu da zabilježi solidan rast u trećem kvartalu ove godine, prema jučerašnjim preliminarnim podacima istraživačke kompanije IHS Markit.

Markitov kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji obuhvata aktivnost u proizvodnji i uslugama, spustio se u avgustu na dvomjesečni minimum od 59,5 poena naspram 60,2 boda u julu. Pokazatelj iznad 50 poena označava rast.

- Ohrabruje podatak da je ovo drugi mjesec u 2021. godini s najvećim brojem otvorenih novih radnih mjesta, što govori o nastojanju kompanija da povećaju poslovne kapacitete i zadovolje potražnju, što bi u konačnom ishodu trebalo dodatno da pomogne snižavanju pritisaka na cijene - naveo je u saopštenju Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu, prenosi CNBC.

Najnoviji podaci o poslovnim aktivnostima dolaze u vrijeme kada je u 19-članom regionu ukinuta većina socijalnih i ekonomskih ograničenja povezanih s kovidom, čime je ubrzan ekonomski oporavak nakon pandemije.

Prošlomjesečni preliminarni podaci o bruto domaćem proizvodu pokazuju da se evrozona oporavila od tehničke recesije sa stopom rasta od 2,0% u drugom kvartalu ove godine.

Prisutna je, međutim, zabrinutost zbog problema u lancima snabdijevanja i veće inflacije.

Prema Vilijamsovim riječima, trend povećanja plata kao rezultat jačanja tržišta rada mogao bi da dovede do veće inflacije usljed rasta tražnje, a u uslovima kašnjenja isporuka iz Azije koji će, izgleda, vjerovatno potrajati još neko vrijeme.

Zbog poremećaja u dobavljačkim lancima, zamajac u proizvodnim djelatnostima je usporio više nego u sektoru usluga. Naime, PMI u evrozoni u proizvodnom sektoru je u avgustu pao na najniži nivo u posljednjih šest mjeseci, dok se u uslugama spustio na dvomjesečni minimum, navodi CNBC.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.