NavMenu

Ko­me od­go­va­ra za­tvo­re­na mos­tar­ska Zra­čna lu­ka?

Izvor: Dnevne novine SAN Srijeda, 18.08.2010. 09:03
Komentari
Podeli

Aerodrom u Mostaru apsolutno ispunjava sve propisane uslove po standardima, ali ima svoje limite, tvrdi Dželal Hasečić, zamjenik direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo BiH, BHDCA, za "San".

Iz kojih razloga je ova bh. zračna luka, sa izvandrednim geografskim položajem, neprofitabilna teško je konkretno saznati.

Hasečić potvrđuje da je pista ovog aerodroma dugačka 2.400 metara i da zato na nju nemogu sletati svi tipovi aviona. No, i mnoge druge piste u regionu su iste dužine, a sarajevska pista je za svega 200 metara duža od mostarske.

On dodaje da je mostarski aerodrom tehnički spreman, uz opasku da ne raspolaže radarom za navođenje, ali ima drugu navigacijsku opremu.

"Zašto nema prometa na njemu je stvar kompanija koje nemaju interesa da koriste taj aerodrom, ali stvar je i menadžmenta samog Mostarskog aerodroma da to pokušaju promijeniti. No, prevoznici se ne mogu natjerati da slijeće u Mostar ako imaju interes da slijeću u Dubrovnik ili Split", kaže Hasečić.

Po nezvaničnim pričama, kerozin u mostarskoj zračnoj luci je mnogo skuplji nego na drugim aerodromima u regiji, sa povlačenjem SFOR-a iz ove luke povučena je i jaka tehnička oprema, a čuju su i priče da pojedinci iz uprave Aerodroma Mostar sklapaju dogovore sa autobuskim prevoznicima koji su pokupovali autobuse za prevoz turista iz Dubrovnika i Spilata u Međugorje, pa im avionski prevoz ne odgovara.

Također se priča da se mnogi čarter letovi ugovore, ali i da se otkažu odmah nakon dvije ili tri sedmice.

Cijene goriva

"Cijena goriva može da utiče na broj letova, ali ne presudno. Osnovni problem je što status aerodroma nije dovoljno riješen sa aspekta vlasnika, razvoja, ulaganja", smatra Hasečić.

Grad Mostar je sa 88 procenata vlasnik Zračne luke, dok je 12 odsto u vlasništvu Zagrebačkog aerodroma. Glavna savjetnica Ljube Bešlića, gradonačelnika Mostara Radmila Komadina ne želi komentarisati insinuacije koje kruže oko Zračne Luke Mostar.

"Činjenica je da u Zračnu luku u Mostaru ne slijeću avioni koliko bi trebali i da neki otkazuju već najavljene letove, ali iz kojih razloga, ja ne znam. Činjenica je također da Zračna luka ispunjava sve uvjete za svoj rad, ali da treba još nešto uraditi. No, gradski budžet je nedostatan za ulaganja", kaže Komadina.

Ona smatra da je problem Zračne luke u Mostaru i u njenoj vlasničkoj strukturi.

"Imamo situaciju da je većinski vlasnik jedinica lokalne samouprave. Gradu Mostaru je svakako drago što ima Zračnu luku, ali trenutno nije u mogućnosti izdvajati sva potrebna finansijska sredstva, a nedostatna su i ulaganja sa razine države", kaže Komadina za "San".

Bilo je fino...

Kako "San", saznaje postoje naznake za intenziviranje letova sa i na mostarski aerodrom za koje se bori gradonačelnik Bešlić, koji je istovremeno i predsjednik Skupštine Zračne luke.

No, dodajmo da je svojevremeno dok je mostarski budžet bio deblji, prema nezvaničnim pričama bilo fino biti radnik Zračne luke Mostar, ali da se zbog pada prihoda Zračna luka sad teško finansira.

"Nizak udarac" mostarskom aerodromu zadat je, podsjetimo, protekle subote kada je na fudbalski stadion pod Bijelim brijegom sletio helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog medicinskog prevoza šesnaestogodišnjeg mladića koji je potom prevezen u Split, a odatle avionom hrvatske Vlade u Zagreb. Obrazloženje je bilo da taj avion ne može da sleti na mostarski aerodrom jer je zatvoren, a i nema tehničke uvjete.

Iz Zračne luke Mostar naveli su u svom regaovanju da su dobili zahtjev za iznenadno otvaranje Zračne luke radi hitne evakuacije bolesnika za Zagreb. Kažu da su sve službe bile na svojim radnim mjestima i da je aerodrom bio otvoren već pola sata nakon što je zahtijev stigao.

Ujedno su dematovali navode da je pista za slijetanje prekratka te da zbog toga nije bilo moguće koristiti Zračnu luku Mostar.

Pomoć suvlasnika

Kako "San" saznaje iako raspolažu sa samo 12 odsto kapitala u Zračnoj luci Mostar, zagrebački aerodrom je i pored svojih finansijskih poteškoća ipak pomagao Mostarcima. Zagrepčani su obezbijedili neophodno vatrogasno vozilo i dali ga na korištenje mostarskoj Zračnoj luci.

Sprega službenog Sarajeva i Zagreba

U Sindikatu mostarskog aerodroma kažu da je i posljednji događaj od subote oko medicinskog leta sa mostarskog stadiona preko Splita za Zagreba, samo još jedan dokaz sprege službenog Sarajeva i Zagreba u smislu onemogućavanja mostarske Zračne luke. Sindikalci tvrde da su i splitska i mostarska pista jednake dužine od 2.400 metara, te da je isti takav avion koji je ka Zagrebu poletio iz Splita, bar pet puta ranije sletao u mostarsku Zračnu luku. Sindikat napominje da je te subote Zračna luka otvorena u rekordnom roku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.