NavMenu

Federacija - mjesto za ljubitelje prirode i eko turiste

Izvor: eKapija Utorak, 17.08.2010. 10:30
Komentari
Podeli

Okoliš predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma u Federaciji. Međutim, ono što se mora naglasiti jest da u tu postoje brojne smetnje koje se moraju otkloniti ukoliko F BiH želi ići u ovom smjeru, ističe se u strategiji zaštite okoliša Federacije. Kao jedan od najznačajnijih problema istaknute su mine, zaostavština iz proteklog rata, zatim mnogobrojni divlji deponiji, loša kvaliteta zraka u urbanim centrima, degradiranost zemljišta u blizini bivših velikih industrijskih postrojenja kao i zagađenost pojedinih dionica vodotoka.

Iako je situacija po pitanju kvalitete okoliša znatno bolja sada nego prije rata, kada je u Bosni i Hercegovini bio aktivan veliki broj industrijskih postrojenja, ipak je potrebno još mnogo toga učiniti kako bi se okoliš na prvome mjestu zaštitio, a zatim na adekvatan način iskoristili potencijali koje on pruža za razvoj turizma.

"Federacija je jedno od rijetkih područja u kojem se može naći mjesto za odmor i rekreaciju, baš za svakoga. Ona jednostavno ima sve. More, jezera, planine, rijeke, prelijepe pejzaže, raznolikost biljnih i životinjskih vrsta... Svi ljubitelji prirode i eko turisti bi zasigurno mogli naći veliki broj mjesta koje bi željeli posjetiti", smatraju stručnjaci koji su radili na izradi strategije zaštite okoliša Federacije.

Ipak, kako se krenulo u aktivnosti koje se tiču zaštite okoliša pokazuje i sanacija nekoliko deponija te nedavno pokretanje projekta "Čišćenje obala vodotoka 2010." koju je pokrenuo Fond za zaštitu okoliša Federacije. Realizacija ovog projekta počela je čišćenjem priobalnog pojasa rijeka Bosne i Lašve u općinama Vitez, Kakanj i Busovača, a nastavila se u nekim drugim općinama.

Ipak, te aktivnosti su daleko od dovoljnih. Naime, u idućem razdobolju morat će se znatno više raditi i ulagati u zaštitu okoliša, osobito kako bude napredovao proces pridruživanja Europskoj uniji gdje će okoliš biti jedno od najvažnijih poglavlja, ali i nakon toga. Što se tiče ulaganja, podaci pokazuju da je svaka zemalja istočne Europe, koje su 2004. ušle u Europsku uniju, u toku deset godina u prosjeku uložila deset milijardi eura za zaštitu okoliša.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.