NavMenu

Počinju pregovori o višemilionskom zaduženju KS za izgradnju tramvajske pruge i obnovu voznog parka

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.08.2021. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo kreće u pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi osiguranja kreditnih sredstava za realizaciju projekata izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, obnove voznog parka za tramvajski saobraćaj, kao i za projekt "Adaptivno upravljanje saobraćajem", saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

U sastav tima za vođenje pregovora s EBRD-om imenovani su ministri finansija i saobraćaja KS Davor Čičić i Adnan Šteta.

- Vlada KS ne boji se zadužiti za ovako važne projekte u oblasti javnog prijevoza, što smo više puta i isticali. Riječ je o kapitalnim projektima koji su uvršteni u Program javnih investicija za period 2021 - 2023. godine, a čija realizacija dijelom predviđa osiguranje i kreditnih sredstava u iznosu od oko 37 mil EUR-a. Projekti su usklađeni sa strateškim ciljevima Vlade i Ministarstva saobraćaja koje ih treba implementirati - istakao je ministar Čičić.

Za realizaciju projekta "Adaptivno upravljanje saobraćajem" planirano je kreditno zaduženje u iznosu od 7 mil EUR, a podrazumijeva uspostavljanje učinkovitijeg sistema upravljanja saobraćajem u odnosu na standardni.

Projekt podrazumijeva nabavku najmodernije senzorske opreme, kao što su radarski detektori, koji će u realnom vremenu snimati potpunu saobraćajnu sliku grada, te omogućiti detaljne informacije bitne za dalje planiranje saobraćajne infrastrukture.

- Svrha je nabavka savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćajem koji uključuje komponente inteligentnog sistema upravljanja sa prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sistema i videodetekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama. Projekt također podrazumijeva i izradu centra za upravljanje, gdje bi se mogla pratiti situacija na saobraćajnicama u svakom trenutku, te poduzimati odgovarajuće mjere za rješenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama, kao i rješavanje incidentnih situacija- naveo je, između ostalog, ministar Šteta.


Precizirao je da je za relizaciju Projekta "Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica" planirano kreditno zaduženje u iznosu od 20 mil KM.

Za nabavku novih tramvaja Kanton će se kreditno zadužiti 10 mil EUR.

- Radi se nabavci dodatnog broja tramvaja, obzirom da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za isporuku 15 tramvaja za čiju je nabavku Vlada ranije sklopila ugovor o kreditnom zaduženju u iznosu od 30 miliona KM sa EBRD-om - kazao je ministar Šteta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.