NavMenu

Izgradnja hidroelektrane Vranduk: Domaće firme nisu eliminisane

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.08.2010. 08:01
Komentari
Podeli

Domaće kompanije imaju priliku da grade hidroelektranu Vranduk na rijeci Bosni, a tender koji je raspisan ne isključuje ih iz bitke za ovaj posao.

Izjavio je ovo Amer Jerlagić, generalni direktor "Elektroprivrede BiH", povodom pojedinih tvrdnji da tenderski uslovi za izgradnju prvog većeg poslijeratnog objekta ove kompanije favorizuju strane ponuđače.

Spornim se navode dijelovi tendera kojima se odabranim ponuđačima povjerava kompletan posao. To uključuje izradu glavnog projekta, izgradnju, isporuku i montiranje opreme, kao i obavljanje ostalih radova, a što, navodno, upućuje da se ovaj posao rezerviše za neku od stranih kompanija i time isključuju "Energoinvest" i "Hidrogradnja", koji su radi učešća u energetskim projektima nedavno formirali konzorcij.

"Napravili smo tender po sistemu `ključ u ruke` da bi posao bio povjeren konzorciju, jer je poznato da `Energoinvest` ima reference za projektovanje elektroenergetskih objekata, ali nema za izgradnju. `Energoinvest` može biti član konzorcija, a ako treba i lider. Sa druge strane, `Hidrogradnja` ima reference za izgradnju objekata, ali ne zadovoljava elemente Zakona o javnim nabavkama jer ne plaćaju pojedine doprinose i poreze", obrazlaže Jerlagić.

Dodaje da "Hidrogradnja" može biti kombinovani podizvođač na ovom projektu i da se nada da će ona biti sigurni podizvođač radova.

"Ako znamo da 50 odsto sredstava otpada na građevinske radove, nominovani podizvođač neće biti bilo kakav podizvođač, nego neko ko će uzeti veliki dio posla", kaže Jerlagić.

Naglašava da je tender otvoren i napisan u duhu dobre poslovne prakse za sve kompanije koje se bave ovim poslom, a bh. kompanije i konzorciji moraće se nametnuti cijenom.

Semin Mašić, direktor "Hidrogradnje", potvrđuje da ova kompanija ima administrativni problem zbog neplaćanja obaveza, ali se nada da će, udružena sa drugim partnerima, naći svoje mjesto u projektu.

"Još je rano govoriti kako ćemo učestvovati na tenderu. U fazi smo analiziranja dokumentacije i pripremanja ponude", kaže Mašić.

Džemail Vlahovljak, direktor "Energoinvesta", u medijskim istupima naglasio je kako ovaj nekadašnji gigant zadovoljava kvalifikacione kriterije, te da bi se na tenderu mogao pojaviti kao lider konzorcija.

Ismet Bajramović, predsjednik Samostalnog sindikata BiH, kaže da će se zainteresovati za ovaj slučaj, jer smatra bitnim da naše kompanije učestvuju u domaćim investicionim projektima. Ističe da je svojevremeno na Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH ponuđen način da naše kompanije na međunarodnim tenderima dobiju poslove.

"Predloženo je da bude formiran tim pravnih i ekonomskih eksperata koji bi proučio tendere i napravio `slalom` kroz procedure kako bi bilo obezbijeđeno da naše kompanije lakše pobjeđuju", kaže Bajramović i dodaje da ovakva inicijativa, nažalost, nije zaživjela.

Šaban Kadirić, predsjednik Sindikata građevinskih radnika FBiH, za neučešće bh. kompanija u velikim projektima smatra odgovornom federalnu vladu, koja bi trebalo da u svim tenderima ugradi obavezu da izvođači angažuju domaću radnu snagu i koriste domaće materijale.

Tender za HE Vranduk snage 20 megavata, raspisan je krajem jula, a ponude će biti otvorene 16. septembra. Investicija je vrijedna između 100 i 110 miliona KM, a elektrana će biti puštena u pogon 2014. godine.

Cijena ključni kriterijum

Prema uslovima tendera, ključni kriterij za dodjelu posla je cijena, koja nosi 70 odsto bodova, dok na zadovoljavanje tehničkih uslova otpada 30 odsto poena.

Da bi ispunio uslove tendera, ponuđač mora imati kapital od minimalno 200 miliona KM na kraju svake od posljednje tri poslovne godine, te 500 miliona KM godišnji prihod, od čega lider konzorcija mora zadovoljiti minimalno 50 odsto uslova u pogledu kapitala i prihoda. Ponuđači će morati obezbijediti i garanciju na ponudu u iznosu od dva miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.