NavMenu

Wizz Air povećava poslovanje u Tuzli - Planirane dvije nove linije, a stiže i treći bazni avion

Izvor: Klix Petak, 13.08.2021. 08:50
Komentari
Podeli
(Foto: Gen_Shtab/shutterstock.com)
Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air od decembra ove godine uspostaviće još dvije linije koje će sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli putnike prevoziti u italijanski Milano i njemački Nurenberg.

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli putnici trenutno mogu letjeti na 15 destinacija u šest evropskih zemalja, a s decembrom taj broj će biti povećan, shodno uspostavljanju linija za Milano i Nurenberg.

Prilikom jučerašnjeg predstavljanja novih linija, predsjednik Wizz Aira Robert Carey je kazao da ova kompanija nastavlja razvoj i ulaganje i u postcovid periodu.

- S radošću najavljujemo naš dalji rast, odnosno uvođenje nove dvije destinacije. One će nam na Međunarodnom aerodromu u Tuzli omogućiti odlazak i dolazak putnika, razvijanje turizma i povećan rast kompanije - kazao je Carey.

Wizz Air je strateški orijentisan prema Međunarodnom aerodromu u Tuzli, a osim trenutna dva bazna aviona u ovoj godini je planirano postavljanje još jednog, nakon izgradnje trećeg gatea i proširenja kapaciteta ove zračne luke.

- Trenutno je u fazi revizija za izradu trećeg gatea, nakon čega moramo dobiti određene saglasnosti Ministarstva odbrane BiH jer je zemljište u njihovom vlasništvu. Uz tu saglasnost, nakon dobijanja urbanističke i građevinske saglasnosti plan je objavljivanja javnog tendera, a decembar ove godine optimalan je rok za postavljanje trećeg baznog aviona - najavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Hamza Bešić.

Ulaganje u treći gate će iznositi okvirno 500.000 KM, za što su još ranije osigurana namjenska sredstva. S druge strane, na tuzlanskom aerodromu trenutno je u toku izgradnja atrijuma koji će dodatno poboljšati uslugu zračne luke.

- Projekat izgradnje atrijuma ide prema planiranoj dinamici, a kada je riječ o velikim kapitalnim ulaganjima, sljedeći je treći gate i mi smo zadovoljni kako sve protječe. Kada je u pitanju broj prevezenih putnika, ova godina se ne može porediti sa 2019., ali je znatno bolja u odnosu na 2020. Posebno nas raduju zadnja dva mjeseca jer su nam avioni maksimalno popunjeni - izjavio je vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Meris Šabanović.

U ovom trenutku Wizz Air je jedina aviokompanija koja ima uspostavljen red letenja iz Tuzle, a govoreći o svom položaju na tržištu, Šabanović je kazao da je ova institucija slobodna za pregovore sa svim mogućim partnerima.

S tuzlanskog aerodroma putnici trenutno mogu letjeti u Beč, Friedrichshafen, Memmingen, Basel Mulhouse, Karlsruhe/Baden-Baden, Franhfurt Hahn, Cologne, Eindhoven, Dortmund, Berlin, Billund, Malmo, Vaxjo, Stocholm Skavsta i Gothenburg.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.