NavMenu

Banjski turizam razvojna šansa za BiH

Izvor: eKapija Petak, 13.08.2010. 15:43
Komentari
Podeli

Jedan od činilaca ekonomskog napretka države jeste banjski turizam sa dobro razvijenom institucionalnom platformom.

Zahvaljujući geografskom položaju, prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom naslijeđu i pogodnim klimatskim uvjetima BiH spada u najprimamljivije turističke destinacije.

Posljednjih godina strani turisti se sve više zanimaju za banjski turizam, gdje naša zemlja spada u bogatije po brojnim lječilištima, banjama i toplim izvorima koji su registrovani kao medicinske ustanove i imaju dugu tradiciju. Međutim, i pored ove činjenice banjski turizam u BiH je daleko od idealnog, još uvijek traži ulaganja, koja bi se državi itekako isplatitila u budućem periodu.

Dobar primjer koji bi svakako trebali slijediti je primjer jedne regije u Mađarskoj koja je od banjskog turizma stvorila brend. Tu šansu svakako imamo samo je važno da iskoristimo ono čime raspolažemo.

Mija Martina Barbarić iz Federalnog ministartva okoliša i turizma za eKapija.ba je kazala kako su bh. banje uz netaknutu prirodu, nezagađen zrak, tradicionalno gostoprimstvo i ugostiteljsku tradiciju, ljekovita svojstva voda pribavile epitet vrlo uglednih zdravstvenih i rekreativnih centara, pogodnih za liječenje, rekreaciju i odmor.

U našoj zemlji ima više od 15 banja zasnovanih na termalnim ili mineralnim izvorima, različitog stupnja razvijenosti i turističke afirmacije.

Najpoznatije među njima su Banja Ilidža u Sarajevu koja predstavlja mjesto na kojem se idealno mogu kombinovati liječenje i svi vidovi odmora. Druga poznata banja je Reumal u Fojnici koja je savremeno opremljena specijalizirana ustanova za rehabilitaciju, rekreaciju, aktivni odmor i programirane sportske aktivnosti. Tu je svakako i nezaobilazna Banja Vrućica čija voda uspješno liječi bolesti srca i krvotoka, reumatizam, stomačne bolesti, šećernu bolest, pospješuje i ubrzava procese rehabilitiacije, pomaže zdravim da održavaju i pospješuju kondiciju, neuroze i neuralgije.

Poznata banja u koju sve više žele doći turisti i ljudi koji traže lijek je Banja Aquaterm u Olovo čiji osnov terapije čini poznata oligomineralna ljekovita voda.

I ostale banje u BiH Banja Dvorovi u Bijeljini, Baja Gate u Bihaću, Banja Guber u Srebrenici, Banja Ilidža u Gradačcu, Banja Kiseljak, Banja Slatina, Banja Vilina Vlas...imaju itekako šta ponuditi turistima i pored još uvijek oskudnih i slabo iskorištenih kapaciteta.

"Sigurno je da kapaciteti ovoga što imamo nisu dovoljno iskorišteni i da će se zbog toga trebati još puno raditi na izgradnji kako infrastrukture, tako i na njezinu unaprijeđenju, promociji i stalnom proširenju ponude, kako bi se turistima i svima koji dođu u BiH, ponudilo najbolje, jer zadovoljan gost u konačnici jeste naš cilj, a zadovoljan gost je ujedno i najbolja reklama", kaže Barbarić.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.