NavMenu

Suša ugrozila riblji svijet - Vodostaji većine rijeka u RS na minimumu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 12.08.2021. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Lukatskiy/shutterstock.com)
Vodostaji većine rijeka u Srpskoj su na minimumu, što dovodi do rasta temperature i smanjenja prisustva kiseonika u vodi, što loše utiče na riblji svijet u rijekama.

Dok struka kaže da je sušnih perioda bilo i ranije, iako su vodostaji na nekim rijekama u Srpskoj blizu istorijskog minimuma, ribolovci s višedecenijskim iskustvom kažu da ovakvu situaciju na rijekama skoro nikada ranije nisu zatekli.

Saša Marić, ispred Republičkog hidrometeorološkog zavoda, je u razgovoru za Nezavisne novine rekao da su vodostaji velikog broja rijeka na minimumu.

- Ovaj period se proteže još od prošle godine, koja je bila izuzetno sušna. Iako smo ove godine imali malo jaču zimu, te je ovaj period bio nešto vodonosniji u odnosu na prošlu godinu, trenutno je situacija na minimumu - rekao je Marić.

Dodao je da je na primjer vodostaj na rijeci Bosni blizu istorijskog minimuma.

- Rijeke su na minimalnim vrijednostima. Naravno, to zavisi od slučaja do slučaja, od rijeke do rijeke, ali generalno sada imamo malovodan period - kazao je Marić.

Da je situacija zbog sušnog perioda kritična za Nezavisne potvrdio je i Pero Pavlović, potpredsjednik Sportsko-ribolovnog društva Banjaluka, koji naglašava da u više od 30 godina bavljenja ribolovom nikada nije vidio goru situaciju.

- Rijeka Sana, posebno gornji tok, je posebno kritična, jer je to jako mala rijeka. Rijeke Ribnik skoro da i nema. Pecam oko 35 godina i ne pamtim da je ikad ranije bilo manje vode - rekao je Pavlović.

Dodao je da je najbolja situacija na Vrbasu, jer je to velika rijeka.

- Ima dosta brzaka, protoka i dosta kisika, sve ono što je ribi potrebno. Vrbas ima i hidroelektranu, koja s vremena na vrijeme povećava kubikažu i ima veći protok vode - kazao je Pavlović.

Istakao je da su manje rijeke, pritoke, kao što su Sana, Ribnik i Krupa skoro presušile.

- Ne znam da li ijedan od tri ili četiri izvora rijeke Krupe ima normalan vodostaj, jer su to sve rijeke ponornice s Manjače, od kojih, kada pada kiša, nastaje rijeka Krupa - naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, ribolovci su primijetili da pored klimatskim promjena veliki problem za vodostaje rijeka, a samim tim i za život u rijekama, predstavlja čovjek.

- Na primjer, na Suturliji smo primijetili da ljudi vodom iz rijeke pune bazene kraj vikendica te navodnjavaju bašte - zaključio je Pavlović.

Edin Džaferbegović, predsjednik Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad, kazao je da su primjetne promjene na rijekama Uni i Sani, koje nisu još dosegle svoje minimume, ali je činjenica da na svim izvorima fali vode.

- Mali je protok vode i brže se grije, što na Uni, gdje je sada temperatura vode 21-22 stepena Celzijusa, pogoduje formiranju algi, te se mijenja i životinjski svijet, gdje počnu prevladavati vrste koje se hrane travom, a manje je grabljivica - rekao je za Nezavisne Džaferbegović.

Radoslav Dekić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, za Nezavisne je kazao da tokom sušnih perioda dolazi do rasta temperature u rijekama te da to mijenja koncentraciju kiseonika koji se nalaz u vodi.

- Samim tim dolazi do presušivanja manjih vodotoka, što se zbog svog aspektra ispoljava i na život ribljih zajednica u vodi - rekao je Dekić.

Dodao je da usljed ovakvih uslova u rijekama, tamo gdje je moguće, dolazi do migracija ribe.

- Riba se, na primjer, može skloniti u dijelove rijeka gdje je dubina vode veća. Problem je izraženiji u rijekama u kojima se s opadanjem količine vode i vodostoja smanjuju značajno i dijelovi gdje su dublje vode - naveo je Dekić.

Istakao je da u u ovakvim uslovima može doći i do uginuća ribe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.