NavMenu

Pametni savjeti: Riješene svakodnevne (ne)zdrave dvojbe

Izvor: Večernji list Petak, 13.08.2010. 09:20
Komentari
Podeli

Trebamo li kondiciju steći trčanjem ili brzim hodanjem? Koliko je važan svaki obrok koji pojedemo? Dvojbe vezane uz naše zdravlje kao da su u posljednje vrijeme postale dio svakodnevice. Bombardiranje vijestima o dobrobiti, odnosno štetnosti istog proizvoda, primjerice kave ili čokolade, može nas zbuniti i na kraju ostaviti bez odgovora na pitanje što je uistinu zdravo. Čini se, stoga, da je u tome mnoštvu različitih informacija sve teže odabrati ono “pravo”. Na ta i slična pitanja za Yahoo.com odgovarali su stručnjaci, a neke od odgovora potvrdila je i naša diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš.

"Slažem se da je najbolji odabir imati od tri do pet obroka na dan i pritom pripaziti na to koliko kalorija unosimo u organizam. Dakako, to se razlikuje od osobe do osobe. Kad se jede svega pomalo, na kraju je teško znati što se sve pojelo i upravo zbog toga su tri glavna obroka i dva međuobroka idealna opcija", kaže Mirna Trumbetaš. Doznajte i zašto je hodanje bolje od trčanja, je li dobro posegnuti za votkom ili vinom poslije ručka te koja je razlika između organskih i proizvoda uzgojenih na lokalnom području.

Grickanje nas lišava konkretnih obroka

Ponekad se vrijeme od obroka do obroka čini predugim pa grickanjem svega što nam padne pod ruku skratimo to vrijeme. Barem naizgled. No, dok grickamo male obroke, lišavamo se konkretnog obroka. Nutricionisti preporučaju tri dobro planirana obroka i dva međuobroka. Ujutro je tako, primjerice, najbolji odabir zobena kaša s povrćem, koji će organizmu dati energiju, a za ručak pak treba izbjeći pretjerivanje u teškoj hrani kako nas ne bi uhvatio umor. Za kraj idealna je balansirana večera koja sadrži proteine i ugljikohidrate.

Hodanje je bolje i zdravije od trčanja

Kada je o vježbanju riječ, tajna je u rutini, a da biste stekli rutinu, treba postaviti realne ciljeve. Upravo je zato hodanje savršena vježba.

Osim što je dobro za kardiovaskularni sustav, hodanje ne oštećuje zglobove i mišiće, dok kod trčanja ipak postoji opasnost od takvih oštećenja, posebno kod početnika ili osoba koje imaju problema s viškom kilograma. Dakako, šetnja podrazumijeva hod kojim se ubrzava rad srca, posebno ako nam je cilj poboljšati kondiciju.

Čaša crnog vina može pomoći srcu

Nije upitno da unos alkohola u organizam treba maksimalno ograničiti. Bilo da se odlučite za vino, pivo ili žestoka pića, morate ih konzumirati umjereno. No, ono što je potvrđeno u znanstvenim studijama jest da vino ima puno više dobrih učinaka od votke. Tako, među ostalim, stručnjaci kažu da čaša vina na dan može pomoći zdravlju srca jer sadržava antioksidanse. U nekim se studijama pak studijama ističe da će čaša crnog vina na dan pomoći u snižavanju krvnog tlaka, kolesterola, pa čak nas i zaštititi od obične prehlade.

Domaća hrana često svježija od organske

Možda se na prvi pogled organski uzgojena hrana čini najboljim izborom, no istodobno nam ne jamči i maksimalnu dobrobit za zdravlje.

Kako se navodi u studiji na portalu Yahoo.com, ne postoje značajne nutritivne razlike između organske i neorganske hrane. Dok se organski uzgojena hrana često dovozi do potrošača, za što je potrebno određeno vrijeme, ona proizvedena na lokalnom području potrošaču je mnogo bliža, a to znači da će biti i svježija. A poznato je da svježa hrana sadržava više vitamina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.