NavMenu

Počeo saobraćati voz iz Sarajeva do Pazarića, dnevno sedam linija

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.08.2021. 10:19
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Voz od Sarajeva do Pazarića je počeo saobraćati danas kako je i najavljeno. Među prvim putnicima su bili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, resorni ministar Adnan Šteta, načelnici sarajevskih općina Nermin Muzur, Semir Efendić i Hamdo Ejubović te generalni direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić, saopćeno je iz Vlade KS.

Prema ranije planiranom rasporedu, voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba smjera. Prvi polazak iz Pazarića će biti u 6:18 sati, a iz Sarajeva u 7:26 sati. Posljednja vožnja iz Pazarića bit će u 20:00 sati, a iz Sarajeva u 20:51.

- Uključivanje željeznica u saobraćaj od velikog je značaja za kvalitet života i očuvanje životne sredine. Omogućavanje građanima ove linije je prvi korak, a nadam se da ćemo u budućnosti unaprijediti ovu vrstu saobraćaja - kazao je premijer Forto.

Uvođenje voza na ovoj relaciji će građanima skratiti period vožnje i olakšati transportovanje iz jednog dijela u drugi s obzirom na to da više neće morati presjedati.

- Vožnja od Pazarića i Hadžića trajat će dosta kraće, a stanovnici ovih općina neće više morati mijenjati vrste javnog prijevoza. Sada imaju voz. U vozu će važiti GRAS-ovi i Centrotransovi đački, studentski i penzionerski kuponi. Ovo je pokazatelj da kada razni nivoi vlasti rade zajedno i kada se interes građana stavi na prvo mjesto, lako se rješavaju stvari - rekao je ministar Šteta.

Cijena karata ovisit će od dužine vožnje, pa će građani u jednom smjeru za relacije od Željezničke stanice do Alipašinog mosta i Ilidže izdvojiti 2 KM, do Blažuja 2,2 KM, do Hadžića 2,5 KM i do Pazarića 3 KM.

Cijena dvosmjernih karata Željeznička stanica - Alipašin Most i Ilidža iznosit će 3,2 KM, dok će dvosmjerna karta Željeznička stanica - Blažuj koštati 3,5 KM. Do Hadžića i nazad cijena će biti 4 KM, a na relaciji Željeznička stanica - Pazarić cijena dvosmjerne karte će iznositi 4,8 KM, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.