NavMenu

SMAILBEGOVIĆ: Najbolje rješenje je da se definišu minimalne plate po granama privrede

Izvor: Klix Četvrtak, 05.08.2021. 11:30
Komentari
Podeli
Adnan SmailbegovićAdnan Smailbegović
Utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM na nivou Federacije BiH, isticali su to često iz Udruženja poslodavaca FBiH, nerealno je, pogotovo zbog toga što je, kako je za Klix.ba kazao Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja, prosječna plata u FBiH manja od toga.

Naime, pojedini kantoni, istakao je, imaju prosječnu platu koja je znatno ispod 1.000 KM, a kao primjer je naveo Srednjobosanski kanton, u kojem je prosječna plata 770 KM, dok je ona u Sarajevskom kantonu najveća i iznosi oko 1.170 KM.

- Mislim da je najbolje rješenje da se definišu minimalne plate po granama privrede, jer različite grane imaju različite uslove poslovanja, naprimjer uslovi rada u građevinskom sektoru se razlikuju od uslova u hemijskoj ili tekstilnoj industriji. Dogovorili smo s industrijskim sindikatima da idemo u gransko pregovaranje i ono je u toku s pojedinim sindikatima, a s nekima smo i pri kraju. Tako smo završili pregovore sa Sindikatom metalaca, a ugovor će biti potpisan sutra - kazao je Smailbegović.

U pregovorima su još i sa sindikatima trgovine, namještaja, hemije i nemetala, a s obzirom na to da je sezona odmora, Smailbegović vjeruje da će i ovi pregovori biti gotovi u narednih mjesec-dva.

- Ako uspijemo potpisati ovih 6-7 ugovora na kojima radimo, bio bi to značajan napredak. Time će biti pokriveno 70-80 posto uposlenih u realnom sektoru, tako da bi to bilo zaista dobro rješenje - istakao je.

Što se tiče minimalnih plata na nivou Federacije, Smailbegović kaže da je dogovor da se nakon godišnjih odmora u septembru održe sastanci vezani za tu temu.

- To sve zavisi od zakonskih rješenja, a zakon još uvijek nije donesen, tako da mi i trenutno radimo po postojećim zakonskim rješenjima. Ukoliko bi došlo do smanjenja određenih stopa poreza i nameta koje plaćamo, onda bi to znatno pomoglo da se situacija promijeni - poručio je Smailbegović.

Podsjetio je Smailbegović kako već tri-četiri godine poslodavci traže da se izmijene zakonska rješenja kako bi se smanjili nameti, te kako je još prije dvije godine Parlamentu poslano rješenje na usvajanje.

- Nismo mi zadovoljni ni tim prijedlogom rješenja, ali je ono bolje od ovoga sada, a mi ćemo pokušati tu još nešto popraviti. Međutim, problem su nam sada ove blokade zbog kojih je ovaj prijedlog već dva ili tri puta povučen s Parlamenta i pitanje je da li će on biti ikada usvojen ili će sačekati naredne izbore. Šteta je da to ne ide, jer je time blokirano puno procesa s obzirom na to da je riječ o čitavom setu zakona koji bi trebali popraviti poslovni ambijent - zaključio je Smailbegović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.