NavMenu

Radnici dvije Hidrogradnje skupa traže zajednički novac

Izvor: Dnevne novine SAN Utorak, 10.08.2010. 08:56
Komentari
Podeli

Ujedinjeni u teškoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji, sidndikati radnika "Hidrogradnje" Sarajevo i "Hidrogradnje" sa Pala prije nekoliko dana su se odlučili da zajednički pokušaju riješiti svoje probleme.

Beogradska blokada

Nakon sastanka članova uprave i sindikata obje "Hidrogradnje", radnici su odlučili da pomoć za naplatu dugova i traženje posla potraže i od zvaničnih institucija vlasti - vlada FBiH i RS, Vijeća ministara BiH i OHR-a.

Kako kažu, primarno potraživanje su 26,7 miliona dolara, koja su prije razjedinjenja nekadašnje sarajevske "Hidrogradenje" zajedničkim poslovima zaradili radnici obje današnje firme. Taj novac stoji zablokirani u Jumbes banci u Beogradu.

Naime na računima banke deponovane su oko 26,7 miliona dolara vrijedne obveznice iračke Vlade sa 2020. kao godinom dospijeća. Pravo raspolaganja ovim obveznicama ima "Hidrogradnja" Sarajevo, ali joj je to blokirano prije tri godine nakon pritiska iz Banjaluke jer vlasti RS smatraju da dio ovih obveznica treba pripasti i "Hidrogradnji" sa Pala. Banka je blokirala obveznice dok se spor ne riješi i radnici sada traže da se vlasti aktivno uključe i ubrzaju riješavanje spora.

"Radnici ova dva preduzeća već godinama su u izuzetno teškoj situaciji koja se svaki dan dodatno pogoršava. Ne primamo plate, regrese, doprinosi se za nas ne uplaćuju a posla nemamo, pa ni neke perspektive. Pošto su većinski vlasnici obje firme bile ili su još uvijek entitetske vlade koje do sada nisu imale sluha za naše probleme, niti ideju da bi naš slučaj riješili, odlučili smo se na ovakav korak", kaže predstavnik sindikata 320 radnika "Hidrogradnje" s Pala Željko Milisavljević.

Stankovićeva uloga

On kaže da je firma s Pala pala na koljena kada su je prije dvije godine privatizovali i postali većinski vlasnik Slobodan Stanković i njegova firma "Integral inženjering" iz Laktaša, koji nisu ispunili ništa od obaveza iz ugovora.

Radnicima se duguje od devet do 42 plate, a doprinosi godinama nisu uplaćeni. No, sve to se može podmiriti sa šest miliona KM.

Pošto su poznate jakie privatno-profesionalne veze Stankovića sa premijerom RS Miloradom Dodikom, radnici su ranije pomoć tražili i od premijera lično.

"Hidrogradnja" Sarajevo, koja upošljava više od 1.000 radnika, dugove za doprinose i neisplaćenih jedne do devet plata može pokriti sa 17 miliona KM. Predstavnik sindikata sarajevske "Hidrogradnje" Fuad Lagumdžija misli da vlasti mogu ubrzati proces, doći do novca i podjeliti ga radnicima, a potom riješavati razmirice do kojih je između firmi došlo.

"Mi tražimo da se namire naša potraživanja, a da se ostatak novca upotrijebi za riješavanje sličnih problema", kaže Lagumdžija.

Ako u roku od 15 dana ne dobiju nikakav odgovor, radnici obe firme su spremni upotrijebiti sve legalne oblike sindikalne borbe i masovnim štrajkom pokušati skrenuti pažnju vlasti i vlasnika na svoj položaj.

Sanacija na jesen

U Upravi sarajevske "Hidrogradnje" kažu da sanacija preduzeća koja predviđa prodaju dijela imovine i naplatu potraživanja, ne može početi prije jeseni, što znači da će firma najmanje još tri mjeseca gomilati dugove i životariti. Ključni problem "Hidrogradnje", po riječima predsjednika njenog Nadzornog odbora Emira Felića, predstavljaju dugovi za plate i penzione doprinose od oko 17 miliona KM, zbog čega su radnici protiv preduzeća podnijeli oko 800 tužbi. Felić smatra da bi firma bila dovedena u još goru situaciju ako bi presude počele pristizati, zbog čega Uprava treba pregovarati sa radnicima. Felić tvrdi i da je 70 odsto problema firme naslijeđeno, te da Uprava nije mogla ranije raditi plan konsolidacije jer je direktor imao status vršioca dužnosti, dok su i izvršni direktori u tehničkom mandatu.

"Očekujemo i pomoć Vlade radi kompenzacije 996.000 KM koliko nama duguje bivše Ministarstvo odbrane FBiH i 26 miliona dolara iračkog duga", rekao je Felić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.